Konut Fiyatlarındaki Düşüş

Yazan:

Konut piyasası uzun süredir durgunluğunu koruyor. Ancak bu ne ev sahibi olmak isteyenleri ne de konut satışı yapmak isteyenleri mutlu etmiyor. Bunun elbette yegane sebebi piyasalara olan güvensizlik ve faizlerdeki yüksek artış.

Ancak konut arzının oldukça fazla olması ve buna karşın talebin bulunmaması konut fiyatlarının düşüşe geçmesine neden oldu. Konut fiyatlarındaki düşüş her ne kadar orta gelirli aileleri harekete geçirse de yine istenen talep yakalanamıyor. Çünkü elinde yeterince peşinat olmayan insanlar konut kredisi çekmekten yüksek faizler nedeni ile çekiniyor.

Piyasalara Olan Güvensizlik

Özellikle Orta Doğu ve Avrupa ülkelerinde yaşanan gerginlik piyasalarda büyük bir gerilim yaratıyor. Dolayısıyla insanlar piyasalara olan güvensizlikleri nedeni ile birikimlerini harcamak istemiyorlar. Bu her ne kadar ev dahi olsa geleceğin kestirilememesi insanların çekimser davranmasına neden oluyor. Konut fiyatlarındaki düşüş ile sağlanmaya çalışılan konut talebi piyasalara olan güvensizlik nedeni ile sağlanamıyor. Bu noktada yeni konut inşa eden müteahhitler de Dolar ve Euro üzerinden malzeme alisi yaptıklarından çok daha büyük bir sıkıntı içine düşüyor.  

Konut Kampanyaları İşe Yaramıyor

Emlak Konut işbirliğinde yürütülen onlarca kampanya bulunuyor. Residence ve villa tipi evlere ilişkin yapılan kampanyalarda peşinat istenmiyor. Ancak taksitler 5 bin tl ile 15 bin tl arasında değişiklik gösteriyor. Dolayısıyla banka faizini dahi zor ödeyen bireyler bu taksitler karşısında yine ev almaya yaklaşmıyor. Bu kampanyalar gelir düzeyi yüksek olan kişiler tarafından desteklese de yine konut piyasasında yakalanmaya çalışılan talep yerini bulmuyor. Aslında konut fiyatlarındaki düşüş bu sektöre yansımamış olsa da peşinat konusunda büyük bir imkan sağlıyor.

Kırsala Göç Başladı

Büyük şehirlerdeki konut arzının fazla olmasının bir başka sebebi daha bulunuyor. Son zamanlarda büyük şehirlerde geçim sıkıntısı çeken ve şehir gürültüsünden sıkılan insanlar kırsala gov etmeye başladı. Özellikle devletin hayvancılık destekleri ile farklı bir hayata başlamak isteyen gençler ve emekliler kırsala dönüş konusunda bir hayli kararlı davranıyor. Bu da şehirde yapılacak bir ev yatırımının ertelenmesine yol açıyor. Önümüzdeki süreçte ise konut piyasasını nelerin beklediği bilinmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir