BES’e Katılmak için En İyi 10 Neden

Yazan:

Son yıllarda çalışanlar arasında en çok merak edilen konu bireysel emeklilik sistemi olarak bilinen Bes’tir. 2017 yılının başından itibaren belli yaşın altında bulunan özel sektör ve kamu çalışanları için zorunlu olarak uygulanan bu sisteme katılma ya da sistemde kalmak için pek çok sebep bulunuyor.

1.Bes’in en önemli avantajı olarak devlet katkısı gösteriliyor. Sistem içerisinde belli süre kalan kişiler şartları sağladıkları takdirde, ödedikleri tutarın yüzde 25’i kadar devlet desteğine hak kazanabiliyor. Devlet desteği ile ilgili bir sınırlama bulunuyor. Bu sınırlama ilgili yılda uygulanan brüt asgari ücretin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde ödeme yapılacaktır. Bu tutarın üstü için devlet desteği sağlanmıyor.

2.Bes işlemleri ile ilgili olarak seçim yapma hakkına sahipsiniz. Emeklilik işlemlerinin başlatılmasında ve sonraki süreçlerde seçimlerinizi istediğiniz gibi yapabilirsiniz. İlk şirket seçimi yaptıktan sonra iki yıl boyunca ödemelerinizi yaptığınız zaman istediğiniz şirkete birikimlerinizi aktarabilirsiniz. Yani sistem içerisinde dilediğiniz şirketi seçme ve şirket değiştirme hakkınız mevcuttur.

3.Bes süreci içerisinde mali durumunuz ile ilgili olarak beklenmedik durumlarda ödemelere ara verme hakkı sunuluyor. Bu hakkın uygulanması sürecinde birikimlerde kesinti yapılma ihtimali bulunuyor.

4.Bes işlemleri başlatılırken ve devamındaki süreçlerde tüm işlemlere kendiniz karar verirsiniz. Özellikle emeklilik gelirini etkileyen unsurların belirlenmesinde kendiniz için uygun olan ödeme planı ya da fon seçenekleri arasından uygun olanı seçebilirsiniz. Sizin için uygun olmadığını düşündüğünüz fonları değiştirme ve yeni fona geçme hakkınızda bulunuyor.

Bes’in Emekliler İçin Avantajları

5.Bireysel emeklilik sistemi açısından en önemli avantaj emeklilik işlemi uygulandığında görülecektir. Bes ile birlikte emekli olduğunuz dönemde sosyal güvenliğinizden aldığınız maaşınıza ek olarak bir maaşa daha sahip olacaksınız. Bu maaşınız ile birlikte iki maaşla rahat bir emeklilik süreci geçirirsiniz. Emeklilik hakkı kazanmak için sistemde en az on yıl kalmak ve 56 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Bu şartlar sağlandığında emekli maaşı almaya hak kazanırsınız. Emeklilik hakkı kazanıldığında farklı seçenekler sunulur. Birinci seçenekte tüm ödemenizi tek seferde alabilirsiniz. İkinci seçenekte aylık ödemeler halinde sigortanızda biriken tutarınızı maaş şeklinde tercih edebilirsiniz. Diğer seçenekte ise ikisi arasında plan yapabilir ve bir miktar ödeme alarak gerisin aylık halinde alabilirsiniz. Yaptığınız ödemelerin devlet katkısı ile büyümesi ile emeklilik döneminde daha rahat bir hayat yaşayabilirsiniz.

Güvenilir İşletmeler İle Sorunsuz İşlemler

6. Bireysel emeklilik sistemi içerisinde iyi derecede denetim mekanizması bulunur. Hazine Müsteşarlığı ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından sigorta işletmeleri sürekli olarak denetlenir. Bunun yanı sıra Emeklilik Gözetim Merkezi sistemleri elektronik ortamdan kesintisiz olarak takip eder. Bu sayede işlemlerde ve süreçte sorun yaşanma ihtimali düşer. Güven noktasında sistem katılımcıları tatmin eder.

7. Bes işlemlerinin takip edilmesi için işletmeler tarafından gerekli sistemler mevcuttur. Şifre ile girilen sistemler ile şeffaf şekilde ödemeler ve birikimler takip edilebilir. Fonların durumlarını günlük olarak görebilirsiniz.

8. Emeklilik sistemi içerisinde fon yönetim işlemleri profesyonel ekipler tarafından gerçekleştirilir. Yapılan ödemelerin katılımcılara kazanç olarak dönmesi için gerekli işlemler bu fon yöneticileri tarafından yapılır.

9. Bes işlemlerine aracılık eden kişiler gerekli işlem lisansına sahiptir. İşlemler için gerekli olan eğitimleri alan kişiler daha sonrasında mesleki yeterlilik sınavında başarılı olarak işlem yapma hakkı kazanır. Bu kişilerle sorunsuz şekilde işlem yapılması mümkündür.

10. İşverenler, çalışanları adına bireysel emeklilik sistemine yaptıkları ödemeleri ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alabilir. Çalışanlar adına sağlanan fayda işletmeniz için yük oluşturmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir