Doların Ateşi Söndü mü?

Yazan:

Hürriyet’den Noyan Doğan, okuyucuların sorduğu “Doların yükselişi” ile ilgili sorulara cevap verdi… “alıp, satma konusunda bir yorumda bulunamayacağım, spekülasyona girer, ama doların hali ile ilgili birkaç tespitte bulunayım. Öyle ekonomistlerin yaptığı analiz gibi de değil, basit anlatayım.”

 

Dolardaki artışın birçok nedeni var. ABD’de faizlerin yükselmesi -ki, dünyada faizde bir yükseliş eğilimi var-, gelişmekte olan ülkelerdeki para birimlerinin değer kaybetmesi, petroldeki artış… Bunların hepsi etken.  Daha açık bir anlatımla, dolardaki bu artış sadece yurtiçi kaynaklı değil yurtdışı kaynaklı ve ekonominin gerçekleri ile de uyuşmayan durumlar da var. Benzerleri 2014 ve 2015’te de, hatta daha geçmiş yallarda da yaşandı. Yani, belirli dönemlerde yurtdışı kaynaklı hareketlere alışığız. Bugün yaşananlar da gelir geçer, biz yine ekonomide büyümeye devam ederiz.

MERKEZ BANKASI MÜDAHALESİ

 

İki, doların 4.90’ın üzerini gördüğü bir gün öncesi, Çarşamba gününe iyi bakılsın. Özellikle piyasaların kapanmasına yakın kimler işlem yaptı, yerliler mi yabancılar mı, iyi analiz edilsin. Bazı kesimler ne demek istediğimi iyi anladı. O gün etrafa, ‘dolar alın, daha da artacak’ söylentilerini yayanlara inanıp da 4.90’lardan alım yapanlar oldu. Merkez Bankası’nın müdahalesi sonrası şimdi onlar ne yapacak? Ya uzun süre ellerinde doları tutacaklar ya da satıp, zarar edecekler.

GEREKEN YAPILDI

 

Üç, Merkez Bankası’nın Geç Likidite Penceresi faizini 300 baz puan artırarak yüzde 16,5 seviyesine çekmesi doların ateşini söndürür mü? Söndürür, nitekim söndürdü. Keşke Merkez Bankası bu hamleyi dolar 4.50’lere gelmeden yapsaydı. Şunu belirteyim, Merkez Bankası, piyasaya müdahale etmekle; önümüzdeki dönemde kurdaki olası ani hareketliliklerde yeniden müdahalede bulunacağının da sinyalini verdi. Mesela, 7 Haziran bu noktada kritik bir tarih. Yeri gelmişken şunu da belirteyim, Merkez Bankası’nın bu hamlesinden sonra faiz artışını eleştirenler de var. Gereken yapılması lazımdı, yapıldı da. Kaldı ki, faiz artışıyla da yüksek faiz terbiye edilebilir.

Dört, gelelim okuyucuların sorusuna, dolar alalım mı, satalım mı? İki gün önce, dedikodulara kanıp da alanların durumu ortada.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir