Merkez Bankası Faiz Arttırırsa Ne Olur, Piyasayı Nasıl Etkiler?

Yazan:

Faiz artırımlarının ana ve en büyük nedenlerinden birisi ödemeler dengesinde sarih veren ülkelerin dış kaynaklı olarak ülkeye sıcak para girişini temin edip iç piyasadaki durumu rahatlatmak olarak görülürken başka büyük etkisi de Türk lirasının değerlenmesi anlamına gelir.

Türk lirası değer kazandıkça kurun yükselmesinden kaynaklı olarak maliyet enflasyonun önüne geçilmiş olur. Bu durum sadece maliyet enflasyonunu değil aynı zamanda talep enflasyonunu da yasaklamış olması beklenir. Faiz artırımlarının pozitif etkileri varken aynı zaman da negatif etkileri de mevcuttur. Yatırımları düşürücü özelliği en büyük negatif etkisi olarak görülürken enflasyonu düşürmesi özelliği de pozitif etkisi olarak görülür. Faizin artması ile tüketimlerde azalış ve tasarruflarda ise artış beklenir. Kaynakların artışı ile de artık yatırımlar için kaynak bulunması kolaylaşır. Tüketim harcamalarında meydana gelen düşüş ile beraber enflasyon da gerileme meydana gelirken, negatif sıralamaya baktığımızda faizlerin artışı yatırım maliyetlerini artırmış olacak ve yatırımları düşürecek hatta engeller hale gelecektir. İstihdam edilenler düşerken büyümenin de paralel olarak düşmesi beklenir. Birbirine zincirleme bağlı olan ve fazla tesirinin olmasından kaynaklı ehemmiyetli konulardan bahsetmek faydalı olur.

Enflasyon

Enflasyon, faizlerin artması ile beraber piyasadaki talep azalır. Tüketicilerin de harcaması düşmeye başlayacaktır. Bunun sebebi olarak bankaların TCMB tarafından para talep edeceği zaman faizi yüksek uygulamasına neden olurken bankada daha çok para toplamak için faizleri yüksek uygulayarak kendi müşterilerinin para yatırmasını sağlamış olup ve bu sebeple piyasa için risksiz faize para yatırılıp harcamadan vazgeçilmesini sağlayıp, enflasyon için talebi engellemiş olur. Bu etkinin sonunda TL’nin değeri artmış olup ve dış kaynaklı gelen paranın risksiz faizi için TL tarafında kalan daha avantajlı olacaktır.

Büyüme

Faiz artırımı yatırım yapmayı düşünen yatırımcıyı çok yüksek maliyetlerden ötürü vazgeçmesini sağlar. Ve bu da büyüme üzerinde negatif etki bırakır.

İşsizlik

Faiz artırımının istihdam piyasasında etkisi negatif yöndedir. Çünkü faizlerin artması demek yatırımların durmasına sebep olacağından yatırımcılar için işyeri açmak, işçi almak zor olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir