İskonto Ve İştira Kredisi Nedir?

Yazan:

İşletmelerin faaliyetlerini yürütebilmeleri için düzgün ve silkülasyonu yüksek bir nakit akışına ihtiyaç duydukları açıktır.

Günlük ticaret hayatında, verilen mal ve hizmetler karşılığında nakit olarak ödeme yapılabildiği gibi çeşitli kıymetli evrakların da ödeme aracı olarak kullanıldığı görülmektedir. Yaygın olarak kullanılan çek, senet gibi kıymetli evrakların vadeleri 6 ila 9 ayı bulabilmektedir. Hal böyle olunca zaman zaman şirketler ellerinde çek veya senet olmasına rağmen nakit sıkıntısı çekebilmektedirler. İskonto ve iştira kredisi, işte böyle durumlarda şirketlerin kullanabileceği bir kredi türüdür. Söz konusu bir şirket, iskonto ve iştira kredisi ile, elinde bulundurduğu senedi veya çeki vadesini beklemeden nakite çevirebilmektedir. Böylece ihtiyaç duyduğu nakit akışını hemen sağlayabilmektedir. Şirket bu işlemi elinde bulundurduğu kıymetli evrağa dayandırarak yapmaktadır.

            İskonto Ve İştira Kredisinin Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

            Öncelikle  iskonto kredileriyle iştira kredileri genelde işlevsel olarak aynı olsalarda tek bir farkla birbirlerinden ayrılırlar. İştira kredisinde senet sahibiyle senetle ödeme yapan firmalar ayrı şehirlerde olabiliyorken, iskonto kredisinde taraflar aynı şehirde bulunmak mecburiyetindedirler.

            İskonto ve iştira kredisinin en önemli avantajı yukarıda da bahsettiğimiz gibi size nakit akışı sağlayarak elinizdeki çek veya senedin vadesinden önce bir nevi tahsilini yapabiliyor olmanızdır. Bu yolla çek ve senedinizi teminat olarak göstererek, üzerindeki miktar kadar banka size kredi vermekte. sizde aldığınız bu krediyi uygun taksitler halinde bankaya geri ödemektesiniz. Böylece muhtemel bir para sıkışıklığını önlemiş olursunuz. Ayrıca krediyi aldığınız zamanki  faizler sabit tutulacak, herhangi bir ekonomik krizden ve dalgalanmadan etkilenmeyecektir.

              Söz konusu kredilerin bir diğer avantajı, senedinizin veya çekinizin takip ve kaybolma riskini ortadan kaldırarak nakite çevirebiliyor olmanızdır.

              İskonto ve iştira kredisinin en önemli dezavantajı ise belli masraflara katlanıyor olmanızdır. Bankalar krediyi verirken BSMV ve KKDF gibi birtakım vergileri size yansıtırlar. Ayrıca komisyon ve çeşitli masrafları da ana paradan düşerek size kalan miktarı nakit olarak verirler.

             Sonuç olarak iskonto ve iştira kredisi, ticaret hayatında önemli bir likide görevi görerek işletmelerin nakit finansmanında kritik bir noktadadır.

           

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir