Açığa Satış Nedir, Nasıl Yapılır?

Yazan:

Borsada açığa satış işlemi her yatırımcının sürekli duyduğu ve merak ettiği konudur. Açığa satış işlemleri aslında mantığı basit ama uzmanlık gerektiren işlemlerdir. Yapılan işlemler sonucundan yüksek oranda gelir sağlamak mümkün ama aksi durumda yüksek zararlar da mümkündür.

Açığa satış işlemi ne zaman kullanılacağını belirlemek önemli bir detaydır. Fiyatlar dalgalı seyir halindeyken yapılan açığa satışlarda yükseliş trendine yakalanıp büyük zararlar yazılabilir ama yükseliş trendinin bitip düşüş trendine geçildiğinde düşüşlerden ciddi marjda para kazanılır.

Sözleşme şart!

 

Normal şartlarda borsada bir hisse senedi aldığınız takdirde hisse senedi yükselince kar düşünce zarar yazılır. Fakat açığa satışta tam tersi düşüşte para kazanacağız. Açığa satış işlemlerinde, bir başka yatırımcının ya da borsanın elinde olan bir hisse senedini ödünç alarak satış işleme girilir. Buradaki amaç düşeceğini analiz ettiğiniz hisse senedinin yüksek fiyattan satıp düşük fiyattan geri almış olursunuz aradaki kar sizin olur. Açığa satış yapabilmeniz için aracı kurumunuz ile aranızda açığa satış çerçeve sözleşmesini imzalamış olmanız gerekmektedir.

İyi Değerlendirme Gerekiyor…

 

Dikkat edilecek husus açığa satış işleminde önce satış sonra alış işlemi gerçekleştirilir. Buradaki amaç değeri düşeceğini analiz ettiğiniz hisse senedinin değeri düşmeden en yüksek fiyattan satmaktır. Değeri de belirlenen rakama düşünce alım yaparak açık pozisyonu kapatılır. Açığa satış yapacağınız hisse senedini iyi değerlendirmek, şirketin ekonomik olarak güçlü olduğuna muhakkak emin olun.

Konuyu örnek ile açıklamak gerekirse X hisse senedi 5 TL ve biz bunun 30 gün içerisinde 2 TL ye ineceğini düşünüyoruz. 30 gün vadeli 2 TL’den 50 lot hisse açığa satış verelim. 30 günün sonucunda yaptığımız analiz doğru olursa 50 * 5 = 250 TL, 50 * 2 = 100 TL eder. 250 – 100 = 150 TL kar elde etmiş oluruz. Fakat eğer hisse 8 TL’ye çıkarsa 50 * 5 = 250 TL, 50 * 8 = 400 TL eder 400 – 250 = 150 TL zarar etmiş oluruz. Bunun için yaptığımız analizden emin olmalısınız. Açığa satış işlemleri tecrübe ve analiz bilgisi olmadan denenmemesi daha doğrudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir