Asgari ücretle geçinme rehberi

Yazan:

Asgari ücretin 1600TL olduğu ülkemizde yaşam koşulları çok ağır. Geçinmek ise bir hayli zor, ancak bazı konulara dikkat ettiğinizde rahatlıkla geçinebilirsiniz.

Asgari ücretin 1600TL olduğu ülkemizde yaşam koşulları çok ağır. Geçinmek ise bir hayli zor, ancak bazı konulara dikkat ettiğinizde rahatlıkla geçinebilirsiniz. Unutmamak gerek, asgari ücretle hem kira hem çocuk hem ev hem kişisel masraflara yetişebilen yüz binlerce insan var. Peki asgari ücretle geçinmek için neler yapabilirsiniz? Hep birlikte rehbere göz atalım.

Kafamızda küçük bir hesap yaptığımızda asgari ücret ile geçinmek çok zor hatta mümkün değildir. Ancak asgari ücretle geçinen insanları gördükçe, nasıl yapıyor da geçinebiliyor sorusunu da ihmal etmiyorsunuz.

Peki onlar geçinebiliyorsa, ben nasıl asgari ücret ile geçinebilirim?

Tasarrufu elden bırakmayın:

Tasarruf oldukça zordur, herkes yapamaz ama biraz gayret gösterince yapabildiğinizi göreceksiniz. Mesela gereksiz lambaları söndürmek, musluğu çok değil az açmak kontrolün elinizde olduğunu gösterir. Bu şekilde faturaları minimuma çevirebilirsiniz. Ve bütçeniz sarsılmamış olur.

Paranızı iyi yönetin:

Asgari ücretle ay sonuna sıkışmadan getirebilmek için elinizdeki parayı iyi idare etmeniz gerekir. Gereksiz savurganlık yapmayın, harcamanızı gerektirmeyen hiçbir yere para harcamayın. Küçük notlar sayesinde harcamanız gereken çok önemli yerler dışında paranızı elde tutmaya çalışın.

Borçlarınızı kontrol altına alın:

Borç yiğidin kamçısıdır evet ama kontrol altına alınmazsa borçlar, felakete sürükler ve mutsuz bir yaşama sebep olur. O yüzden harcamalarınızı ve ihtiyaçlarınızı iyi anali edin. Doğru borçlanmalar yapın, gelirinizin %30’undan fazla borç yapmayın. Borcu borç ile kapatmayın, taşıma suyuyla değirmen dönmez. Ay sonu gelmedi diye diğer kredi kartından çekip, başka kredi kartını ödemeyin. Kullandığınız bankayı arayarak borçlarınızı taksitlendirin, bu hem not açısından hem ekonomi açısından mükemmel olacaktır.

İndirimleri Takip edin, Fırsatları kaçırmayın:

Asgari ücret ile geçinmenin bir diğer önemli yolu ise indirimlerdir. Özellikle kuru gıda ya da elbise gibi harcamalarınız için indirimleri bekleyin, firmalar zaten düzenli olarak indirim yaparlar, örnek olarak 30TL indirim dahi güzel bir kar olacaktır. Bu 30TL’yi mutfağınızda ya da çocuğunuzun aciliyeti olan ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

Sonuç olarak aylık kazancınızı düzgün bir şekilde yönetebilirseniz, ay sonu derdiniz olmaz, gelecek kaygınız olmaz. Ailenizle mutlu ve huzurlu bir yaşam sürebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir