Ayı ve Boğa Piyasası Nedir, Ne Anlama Gelir?

Yazan:

Finansal yatırım piyasalarında çok geçen ayı ve boğa piyasası ne anlama gelir? Ayı ve Boğa piyasası aslında piyasanın trendini belirtmek için kullanılan terimlerdir.

Ayı ve Boğa piyasası aslında piyasanın trendini belirtmek için kullanılan terimlerdir. Ayı piyasası piyasaların kötü olduğu ve bu piyasayı savunanların fiyatlarda daha fazla düşüş olacağını düşündüğü piyasadır. Boğa piyasası ise piyasaların iyi olduğunu, fiyatların daha da yükseleceğini savunan piyasadır.

Ayı Piyasası Nedir, Nasıl Oluşur

Ayı piyasasında fiyatlar kötüleştiği ve bu fiyatların daha da düşeceğini savunan, yatırımcıların artık satışa başlayacağı elinde nakit bulunanların daha düşükten alım fırsatları bulacağını savunan piyasadır.  Ayı piyasası hakim olduğunda fiyatların artık düşüşe geçeceği düşüncesi piyasaya hakim olur ve grafikler incelendiğinde düşüşlerin olduğu görülecektir. Bir ayı piyasasından kesinlikle bahsedilmek için zirveden % 20 oranında düşüşün gerçekleşmiş olması gerekir.

Ayı piyasasının oluşabilmesi için gereken aşamalar vardır;

Yatırımcılar artık zirveye gelindiğini düşünüp satışa başlaması gerekir,

Satışlar başlayınca diğer yatırımcılar düşüşün verdiği panikle onlarda satışa geçer ve panik satışları ile düşüş hızlanır,

Son aşama ise fiyatların artık yeterince düştüğüne dair herkesin fikri oluşur. Fiyatın yeterince ucuz olduğu düşüncesiyle alımlar başlar ve ayı piyasasının sonuna gelinir.

 

Boğa Piyasası Nedir, Nasıl Oluşur?

Boğa piyasası büyük yatırımcıların özellikle sevdiği piyasadır. Piyasaların ve koşulların iyi olduğu düşünülür ve alımların yapıldığı piyasadır. Grafiklere bakıldığında hacimlerin yüksek, trendin yukarı yönlü olduğu görülecektir. Boğa piyasasından bahsedebilmek için dip fiyatlarının % 20 oranında yükselmenin gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

Boğa piyasasının da oluşması için gereken aşamalar vardır;

Piyasadaki fiyatların artık dip olduğu düşüncesi hakim olur ve büyük yatırımcılar alıma geçerler,

Büyük yatırımcıların alıma geçmesi ile beraber yükselen fiyatlar dikkat çeker ve fiyatlar daha da yükselir,

Küçük yatırımcıların da alıma geçmesi ile beraber fiyatlardaki yükselişin hızlanmasıyla beraber belli bir doygunluğa ulaşana kadar boğa piyasasından bahsetmek doğru olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir