Bireysel Emeklilik iptali nasıl yapılır?

Yazan:

Mevcut sosyal güvenlik sistemine ilave olarak getirilen ve 1 Ocak 2017 tarihi itibarıyla zorunlu olarak uygulamaya konulan bireysel emeklilik sistemi pek çok soruyu da beraberinde getirmiştir. Bu sistemin güvenli olup olmadığı, ödenecek katkı payları ve devlet desteği bu konuda merak edilen hususlardır.

45 yaş altı çalışanların sisteme otomatik olarak dâhil edilecektir. Bu kişiler için otomatik olarak her ay maaştan kesilecek olan BES katkısı ise prime esas kazançlar üzerinden yüzde 3 oranındadır. Bu tutar asgari ödeme olup, çalışanın isteğine bağlı olarak üst limit değişmektedir. Sistemde elde edilmiş olan katkı payları, 2 aylık süre içinde tercihe bağlı olarak faizli ya da faizsiz fonlarda değerlendirilebilmektedir. Sonrasında ise yatırımlar standart fonlarda değerlendirilecektir.

Bireysel Emeklilik Sisteminden Çıkılabilir mi?

Zorunlu olarak sisteme katılan ve maaşından kesinti yapılan kişilerin katkı payı ödemeleri işveren tarafından emeklilik şirketine maaş ödemesini takip eden iş gününde yapılmaktadır. Katılımcıların talepleri doğrultusunda 3 ayı geçmemek üzere katkı payı ödemesine ara verme hakkı bulunmaktadır. Zorunlu olarak bireysel emeklilik sistemine dâhil olan kişilere bu sistemden çıkma hakkı da verilmiştir. Ancak çıkış işlemleri için yasal bir süre öngörülmüş durumdadır. Çalışanlar sisteme dâhil olduğu kendisine bildirildikten sonra 2 ay içinde otomatik BES iptali için başvurabilmektedir. Cayma süresinden sonra da sistemden çıkış yapmak mümkündür. Çıkış bildirimleri emeklilik şirketine ulaştıktan sonra 10 iş günü içinde, ödenmiş katkı payları ve yatırım gelirleri iade edilmektedir.

Bireysel Emeklilik Sisteminde Emekliliğe Hak Kazanma ve Teşvik

Otomatik katılım sisteminden yararlanan ve en az 10 yıl süreyle sistemde kalarak 56 yaşını da tamamlayan kişiler emekli olma hakkı kazanabilmektedir. Çalışanların sisteme katılımı devlet tarafından da teşvik edilmektedir. Bu bağlamda, emeklilik şartlarını sağlaması halinde bireye sistemde kalmasından dolayı bir teşvik ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca, brüt asgari ücretin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde katkı payı ödemeleri için aylık devlet katkısı ödenmektedir. Emeklilik şartlarını sağlayan ancak tolu ödeme almayarak maaş talep eden kişilere de birikimlerinin belirli bir oranı kadar teşvik uygulanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir