Borsada Yatırımcılar Neden Kaybeder?

Yazan:

Borsa büyüklü küçüklü milyonlarca yatırımcıyı ağırlıyor. Bu yatırımcıların bazıları tecrübelerini kullanarak, bazıları yatırım şirketlerinden destek alarak, bazıları ise şanslarına güvenerek bu piyasalara giriş yapıyor.

Aslında borsada yatırımcılar neden kaybeder? Sorusunun en net cevabı tecrübesizliktir. Çünkü anlık ve kulaktan dolma bilgiler ile alınan kararlar çoğunlukla büyük zararlar ile sonuçlanır.

Ani İniş ve Çıkışlara Dikkat Edilmelidir

Borsada uzun yıllar etkisini gösteren ani iniş ve çıkışlar tecrübesiz yatırımcılar üzerinde yanlış bir algıya yol açtı. Yani ani inişin bir çıkış getireceği, ani çıkışın da bir düşüş getireceği algısı milyonlarca tecrübesiz yatırımcıyı büyük zarara uğratıyor. Bu nedenle bu tarz durumlarda anlık hareket edilmemeli ve günlük analizler takip edilmelidir.

Finansal Okur Yazarlık Artırılmalıdır

Borsada yatırımcılar neden kaybeder? Sorusunun bir diğer yanıtı da finansal okur yazarlığın az olmasıdır. Yani borsada hayatı önem taşıyan ‘ayı pençesi, balık yüzgeci’ gibi imgelerin algılanmaması çoğu yatırımcının kaybetmesine yol açıyor. Aslında bu imgelerden yola çıkarak piyasaların genel gidişatını kontrol edebilmek mümkündür. Bu imgeler ile ilgili kısa bir araştırma yapmak bile kazanç sağlamak adına faydalı olacaktır.

Her Türlü Değişiklik Göz Önüne Alınmalıdır

İnsanlar borsada turizmden tesktile kadar her alanda faaliyet gösteren şirketlere ortaklık yaparlar. Yıl sonunda açıklanan temerrütten de pay alırlar. Ancak ortaklık yapılan şirketi yakından takip etmemek her zaman zarar ile sonuçlanacaktır. Örneğin turizm sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın hisse senedi alındı ise turizm sektörü iyice araştırılmalı, turist sayılarındaki artış ve azalış kontrol edilmelidir. Hatta hava koşulları ve siyasi olay gibi faktörler bu piyasalar için hayatı önem taşımaktadır.

Yatırım Firmalarından Destek Almaya Çekinilmemelidir

Binlerce yatırımcı kendi şansına ya da tecrübesine güvenerek borsada atağa geçiyor. Bu atakların neredeyse yarısından çoğu da hüsranla sonuçlanıyor. Oysa uzman yatırım firmaları borsadaki riskleri minimize etmek için var. Belli bir komisyon karşılığında hizmet veren bu firmalar yatırımın katlanmasında büyük rol oynuyor. Borsada yatırımcılar neden kaybeder? Sorusunun bir diğer yanıtı da yatırım şirketlerinden destek almamaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir