Dikişli ve Dikişsiz Paslanmaz Boru Nedir?

Yazan:

Dikişli Boru paslanmaz çelik boru türünün örneklerinden bir tanesidir ve ilk sırada gelir. Sıvıların akışkanlığını kontrol etmek için en çok tercih edilen ve standart ölçüleriyle birlikte boru ve bağlantıların, nerede, nasıl kullanılacağına bağlı bir biçimde şartlara bağlı çalışma prensibi olan dikişli borular, paslanmaz çelik boruların hidrolik sektörü içerisinde de en yaygın bilinen diğer modelidir. Düz olarak bulunur ve boru halinde olur. Dayanıklılık noktasına göre basınca olan dayanıklılık seviyesi dikişsiz borulara göre çok daha düşüktür.

Dikişli Boru nasıl üretilir?

Dikişli borular, projelere en uygun şekilde üretimi elde edilen ve boru ölçüsüne göre yapılan ürünlerdir. Rulo şeklindeki bu ürünler, yassı saç ve yarım ay şeklinde hazır hale getirilerek daha sonrasında çember tamam olacak şekilde dikiş makineleri yardımı ile üretimi tamamlanıyor. Bu aşamada ise kaynak işlemi uygulanır ve uçtan uca şeklinde birleştirme yaparak tüm işlemler gerçekleştirilmiş olur. Dikişli borunun direkt ürünü rulo saçlardan hazırlanmaktadır. Üretim aşamasında, öncelikle rulo saçlar çapları hesaplanarak dilim haline getirilir, sonrasında da hat makineleri aracılığıyla kıvrılarak C harfinin şekli verilir. En son O harfinin şekli verilerek, iki uç bir araya getirilir. Bu borular kullanım açısından oldukça farklı birçok yapıya sahiptir ve sahip olmuş oldukları özellikleri ile de dikişsiz paslanmaz boruların kullanım alanının dışında yer alır. Su ve doğalgaz tesisatlarında kullanılmaktadır. İskele, sanayi boruları dikişli boruların kullanım alanlarına örnektir.

Dikişsiz boru nedir?

Bir diğer paslanmaz boru türü ise dikişsiz borulardır. Dikişsiz borular, boru ölçüsüne göre istenilen projelere uygun şekilde hazırlanır ve üretim maliyeti düşüktür. Çekme yöntemi ile hazırlandığı için bütün şeklinde olurlar. Örneğin basınç noktası göz önüne alındığı zaman dikişsiz boruların dikişli borulara göre yüksek basınç dayanıklılığına sahip olduğu görülür. Yüksek basınç sisteminin pek çoğunda kaynak işlemi yer almadığı için direkt olarak dikişsiz borular kullanıldığını söyleyebiliriz. Üzerinde birleşme noktası bulunmaması mukavemet gücünü fazlalaştıran en önemli etkenlerden bir tanesidir. Soğuk çekme yöntemleriyle beraber üretildiği için maliyet açısından biraz daha pahalı olduğunu söyleyebiliriz.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir