Endüstri 4.0 Sürecinde İzmir Pilot İl Olsun

Yazan:

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, ekonomide yaşanan son gelişmeleri, atılan adımları ve destek paketlerini değerlendirdiği Ağustos ayı meclis toplantısında “FED’in faiz kararı, jeopolitik riskler, makroekonomik dengelerimizdeki bozulmaya ek olarak, ABD’nin takındığı tavır ve manipülatiflerin devreye girmesiyle, piyasalar yangın yerine döndü ve bir döviz türbülansı yaşadık. Ocak ayından bu yana ülke para birimlerinin dolar karşısındaki performansları incelendiğinde Türkiye ne yazık ki, net olarak negatif ayrışmıştır. Doların karşısında 6 TL’nin üzerindeki seviye gerçeklikten uzaktır ve piyasalarda güvenin tesisi beklentilerin doğru yönetilmesi öncelikli önem taşımaktadır” dedi.

Devletimizin yanındayız

Ülke menfaati gündeme her geldiğinde “Söz Konusu Vatansa Gerisi Teferruattır” inancıyla hareket ettiklerini ve bu kapsamda ABD’nin yaptırımını İzmir iş alemi olarak ortak bir bildiriyle kınadıklarını hatırlatan Gökçüoğlu, “Ticaret savaşlarını başlatan Trump, sanıyor ki kayıplar tek taraflı olacak. Tabi ki, Türkiye’yi kaybetmeyi ancak Trump gibi öngörülemez bir lider göze alabilirdi. Zira, özellikle de AB ülkelerinin ve Çin’in Trump’a karşı Türkiye’ye yönelik olumlu mesajları bu açıdan önemlidir. Bizler de, devletimizin yanındayız ve alacağı kararları destekliyoruz” dedi.

 

Kendi önlemimizi alacağız

Devletin birçok kurumunun piyasaların ateşini düşürmek için önemli adımlar attığını ve atmaya da devam ettiklerini belirterek söz konusu açıklanan destek paketleri ve eylem planları hakkında üyeleri bilgilendiren İbrahim Gökçüoğlu, “Bizler de, kendi önlemlerimizi almak zorundayız. Çünkü, bizler salt kendimizden sorumlu değiliz. Çalışanlarımız var. Çalışanlarımızın ailesi var. Bugün bir dükkanın kapanması ile üretimini durduran bir fabrikanın kapanması aynı etkiyi yaratmaz” diye konuştu.

 

Nitelikli iş gücü vurgusu

Katma değerli üretim adına birçok destek verilmeye başlandığını ve son olarak Teydeb 2.0 desteklerine değinen Gökçüoğlu,  “Söz konusu destekler çok önemli olmakla birlikte, sonrasının da takip edilmesi, fayda-maliyet analizlerinin yapılması her bir destek için değerlendirilmelidir. Bununla birlikte, katma değerli üretimi gerçekleştirecek nitelikli işgücümüz ne kadar yeterli seviyede? Hem açıklanan ulusal veriler, hem uluslararası sıralamalar hem de toplumun olaylara verdiği tepkiler açısından eğitimin ne kadar önemli olduğu herkes tarafından dillendirilmektedir. Zira, Dünya Ekonomik Forumu, Küresel Rekabet Endeksi alt başlığında yer alan Matematik ve Fen Bilimleri eğitimindeki kalite açısından Türkiye, 137 ülke arasında 104. sırada. Geçen sene 103. sırada idi. Biz böyle bir sıralamada nasıl inovasyon yapacağız, Sanayi 4.0’ı nasıl yakalayacağız?” diye konuştu.

 

Bergama’ya Tarım Endüstri Bölgesi

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Gökçüoğlu “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve yapılması planlanan 5 Endüstri Bölgesi arasında İzmir de yer almaktadır. Tarımda ithalata bağımlı hale geldiğimiz bir süreçte, verimli toprakları ile İzmir Bergama Bakırçay Havzası’nın Tarım Endüstri Bölgesi olarak değerlendirilmesinin faydalı olacağı inancındayım.Katma değerli ürün gerçekleştirebilmek için, 8 üniversite, 4 Teknoloji Bölgesi ve çalışması devam eden teknoloji üs projesi ile birlikte 5000 yıllık ticari ve sanayi geçmişi olan İzmir’in, Sanayi 4.0’a hızlı uyum sağlayabileceği dikkate alınarak, serbest şehir ilan edilmesi ve bu kapsamda pilot il olması, Bölge ve ülkenin menfaatine olacaktır” dedi.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir