EYT emeklilik şartları neler, ilk maaş ne zaman? Ek düzenleme gelecek mi, bekleniyor mu?

Yazan:

Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından kuruma yoğun başvuru yaşanıyor. 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe girenlerin yararlanacağı EYT düzenlemesi ile Nisanda emekli aylığı bağlanıp ödeme yapılacak EYT’li sayısının 100 bin civarında kalması bekleniyor.

EYT düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakan Bilgin EYT ilk maaşı için Nisan ayında yatacağını açıklamasına rağmen SGK personel yetersizliği nedeniyle, Nisanda emekli aylığı kısıtlı bir sayıda kişinin emekli olabileceği düşünülüyor.

EYT ile 4.8 milyon kişi, borçlanma hakkı ile birlikte ise toplam yaklaşık 5 milyon kişi yasadan yararlanabilecek. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından EYT’liler e-devlet’e girdi, e-devlet’in sayfası yoğunluktan çöktü.

EYT İLK MAAŞ NE ZAMAN YATACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra başvuruların yapılabileceğini, ilk maaşların nisan ayında ödeneceğini açıkladı.

EYT EMEKLİSİ İLK MAAŞ İÇİN AYLARCA BEKLEYEBİLİR

SGK’daki personel yetersizliği nedeniyle, Nisanda emekli aylığı bağlanıp ödeme yapılacak EYT’li sayısının 100 bin civarında kalacağı, geri kalan yüz binlerce EYT’linin maaşa kavuşmak için aylarca bekleyeceği bildirildi. Dosyası aylar sonra onaylanan EYT’lilere geriye dönük toplu ödeme yapılacak.

SGK kaynakları, kurumun her yıl ortalama 400 ila 450 bin kişiyi emekli ettiğini, bunun da ayda ortalama 33 bin ila 37 bin emekliye karşılık geldiğini söylediler. Gece gündüz fazla mesai yapılarak ayda belki 100 bin EYT’linin emeklilik işleminin tamamlanabileceğini belirten SGK yetkilileri, ilk etapta başvurması beklenen 1 milyonu aşkın EYT’linin dosya incelemesinin yıl sonuna, hatta gelecek yılın başına kadar sürebileceğini ifade ettiler.

900 BİNDEN FAZLA KİŞİNİN DOSYASI SONRAYA KALIR

SGK yetkilileri süreci şöyle anlattılar:

“İlk etapta emekliliğe hak kazanacak 2 milyon 250 bin kişiden en az 1 milyonunun emeklilik dilekçesi vereceğini tahmin ediyoruz. Diyelim ki Mart’ta 1 milyon kişi başvurdu. Mevcut personelle bunlardan belki 100 bininin dosyası Nisan/da tamamlanıp aylık bağlama işlemi sonuçlandırılabilir. Geri kalan 900 binden fazla EYT’linin dosyası sonraki aylara kalır. 100 bin de Mayıs’ta bağlanırsa Haziran’a 800 bin kişi devreder. İşlem ne zaman tamamlanırsa geriye dönük aylık toplu ödenir. Örneğin Ekim’de dosyası tamamlanan EYT’linin hesabına Nisan’dan başlayarak 7 aylık birikmiş aylığı yatar.”

EYT BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’na tabi EYT’lilerin emeklilik koşulları neler olacak?

Emeklilik için prim günü, sigortalılık süresi ve yaş şartı bulunuyor. EYT’liler ilk iki şartı yerine getirmişlerse veya getirdiklerinde yaşa bakılmaksızın emekli olabilecekler. Bu SSK’lılar için 5000 prim günü, kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi. BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’nda kadınlarda 20 tam yıl (7200 prim günü), erkeklerde 25 tam yıl (9000 prim günü).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir