Franchising Nedir, Avantajları Nelerdir?

Yazan:

Bir işletme kurmak, marka olmak ve pazarlama yapmak oldukça zor bir süreçtir. Öyle ki her yıl yeni kurulan birçok işletme iflas etmekte, başarısız olduğundan dolayı tüm faaliyetlerini durdurmaktadır. Bunun sebebi ise pazarlama faaliyetlerinin yürütülememesi ve bilinirliğin artırılamaması gösterilebilir. Zira reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri ciddi maliyetlere neden olan çalışmalardır.

Franchising Nedir?

Yeni bir işletme kurmak ve sıfırdan bir marka inşa etmek yerine alanında ilerleyen ve kalitesi herkesçe kabul edilmiş markaların imtiyaz hakkının alınması Franchising olarak nitelendirilmektedir. Bir marka, yatırımcılara belli bir ücret karşılığında işin işleyişi, isim hakkı ve daha birçok konuda destek sağlamaktadır. Bunu ise belli bir ücret karşılığında gerçekleştirir. İşte bu uygulamaların tamamı ve sistemin işleyişi Franchising olarak nitelendirilmektedir.

Franchise veya Franchising’in dilimizdeki karşılığı “imtiyaz”dır. Franchise, belli bir kalitede ürün ve hizmet üreten, ismini ve kalitesini kanıtlamış başarılı firmaların isim haklarını belirli bir ücret karşılığında kullandırması olarak tanımlanmaktadır.

Franchising Avantajları Nelerdir?

Franchising markanın isim hakkı alması ile gerçekleşir. Böylece reklama, tanıtıma veya işi öğrenmenize gerek kalmadan, Franchise sunan firmanın desteklerinden faydalanarak işletmenizi kurabilirsiniz. Örneğin; Burger King’in isim hakkınızı aldığınızda reklam yapmanıza ve kendinizi tanıtmanıza gerek kalmaz. Çünkü Burger King tüm dünyada bilinen ve tanınan bir markadır.

Franchising sisteminin avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Franchising sistemine dahil olan firma zaten büyük ve kendini kanıtlamış bir firmanın ismini kullanacağından dolayı iş yapmaması veya batması oldukça zorlaşacaktır.
  • Reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine para ayrılmayacak ve maliyet artmayacaktır.

  • Yeni kurulan işletmeler birkaç ay zararına çalışırken Franchising sistemi ile açılan bir şube açıldığı ilk günden itibaren para kazanmaya başlayacaktır.

  • Markalaşma, işletme yönetimi ve satış konusunda Franchise sağlayan firmadan destek alacağınızdan dolayı sıfırdan yeni bir işletme kurmaya göre daha avantajlı bir konumda olursunuz.

  • Franchise, isim hakkını aldığınız marka, ulusal TV’lerde reklam yayınladığında otomatikman satışlarınız artar üstelik bunun için siz bir ücret ödemezsiniz.

Yeni bir işletme kurmak yerine Franchising sisteminden faydalanarak kaliteli, kendisini kanıtlamış firmaların isim haklarını almak daha avantajlı ve daha az riskli bir yöntemdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir