Gözler büyüme oranlarında

Yazan:

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, üretim yöntemine göre dört dönem toplamıyla elde edilen yıllık GSYH, 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7,4 arttı.

Türk ekonomisinin geçen yıla nazaran büyüme rakamları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün saat 10’da açıklayacağını duyurmuştu ancak henüz ses seda çıkmadı. Ama tahminlere göre Türkiye ekonomisinin bu yıl ki büyüme oranı yüzde 7.3 seviyelerinde seyredecek. Bir çok analistin yorumunun bu yönde olması, TÜİK tarafından yapılacak olan açıklamayı beklememek gerektiğini gösteriyor. Çünkü her yıl, analistler ile TÜİK’in verdiği oranlarda 0.01-0.03 arasında sapma oluyor.

TÜİK’in vereceği raporla birlikte, son çeyrek büyüme raporu, Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılası belirlenecek. Ekonomistler ve analistlere göre Türkiye son çeyrekte yüzde 7.3 büyüdü. Türkiye ekonomisi 2017 yılında birinci çeyrekte yüzde 5.3 büyürken, ikinci çeyrekte yüzde 5.4, üçüncü çeyrekte yüzde 11.1 büyümüştü. Son çeyrek büyüme oranı tahmini ise 7.3.

TÜİK’ten detaylar gelmeye devam ettikçe sizlere aktaracağız.

TÜİK, BÜYÜME ORANLARINI AÇIKLADI

 tarafından açıklanan verilere göre, üretim yöntemine göre dört dönem toplamıyla elde edilen yıllık GSYH, 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7,4 arttı.

Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 19 artarak 3 trilyon 104 milyar 907 milyon TL oldu.

Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2017 yılında tarım sektörünün katma değeri yüzde 4,7 arttı, sanayi sektörü yüzde 9,2 arttı, inşaat sektörü yüzde 8,9 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri yüzde 10,7 arttı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir