Hayat Sigortası Gelir Vergisi Avantajı

Yazan:

Çok merak edilen konuların başında gelen Hayat Sigortası Gelir Vergisi avantajı konusu için yapığımız araştırmalar sonucu. Avantajlardan hem ücretli çalışanların hem de serbest meslek sahiplerinin yararlanabileceğini öğrendik.

İlk olarak ücretli çalışanlarının vergi muafiyetinden bahsedelim. Ücretli çalışan kişilerin vergi kazançları kendileri, küçük çocukları ve eşleri için ödedikleri kaza, ölüm, hastalık, sağlık, sakatlık, eğitim, işsizlik ve doğum gibi primlerin tamamının diğer hayat sigortası poliçeleri için ödenen primlerin tamamı, brüt asgari ücretin toplam tutarını ve aylık brüt ücretin  %15’ini aşmaması kaydı ile vergi indirimlerinde kullanılabilmektedir. Örneğin; aylık brüt ücretiniz 2.000 TL ise, vergi matrahından indirilecek olan maksimum prim tutarı 300 TL olmaktadır. Gerekli hesaplamaların ardından toplam vergi kazancı 56 TL olacaktır. Aylık olarak almış olduğunuz ücret ile bu kazançta da artış görülecektir.

Serbest Meslek Sahipleri İçin Hayat Sigortası Gelir Vergisi Avantajı

İkinci bir grup olan serbest meslek sahipleri de Hayat Sigortası Gelir Vergisi avantajı uygulamasından faydalanabiliyor. Serbest meslek sahiplerinin bu avantajdan faydalanması için, kendileri, eşleri ve küçük çocukları için birikimli hayat sigortası poliçeleri için ödedikleri primlerin %50’si kaza, ölüm, işsizlik, analık, hastalık, doğum, sakatlık, eğitim gibi diğer hayat sigortası poliçeleri için ödenen primlerinin hepsini yıllık olarak brüt asgari ücretin toplam miktarını aşmamak ve yıllık belirtilen gelirin %15’ini de aşmamak kaydıyla vergi indirimlerinden faydalanabiliyorlar. Mükellefin çocuklarının ve eşlerinin ayrı beyannamesi vermesi durumunda ise çocukların ve eşlerin adına ödenen primlerin ve katkı paylarının öncelikli olarak kendi gelirlerinden indirilecektir. Örneğin; yıllık beyan ettiğiniz gelir 20.00 TL ise, vergi matrahından indirilen maksimum prim 3.000 TL olmaktadır. Ardından gerekli hesaplamalar yapıldıktan sonra toplam vergi kazancı 750 TL olacaktır.

Vergi Avantajlarından Faydalanmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Hayat Sigortası Gelir Vergisi avantajı imkânlarından faydalanabilmek için poliçe ödeme belgelerinizi, ücretli olarak çalışan iseniz çalışmış olduğunuz şirketin, firmanın ilgili bölümlerine, istenilen ayda iletmeniz beyan olarak sayılmaktadır. Beyana tabi gelir mükellefi iseniz muhasebecinize iletmeniz ve gelir belgesi beyannamesi olarak belirtmeniz yeterli olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir