İyimser Abla, Kadın Kooperatifleri Ve Kurumsal Şirketler Arasında Köprü Kuruyor

Yazan:

Sabancı Üniversitesi Ekonomi Programı mezunu Sevgi Ceyda Şairoğlu Sezginer, sosyal girişimi İyimser Abla ile kurumsal hediye kültürünü daha sorumlu bir hale getirmeye çalışıyor. İyimser Abla, Türkiye’nin her yerinden kadın kooperatiflerinin ürünlerini 40’tan fazla kurumsal firma ile buluşturdu.

İlk denemede çalışanların yarısından fazlası memnun kaldı

Sevgi Ceyda Şairoğlu Sezginer, 2017 yılında başladığı girişimiyle kadın kooperatifleri tarafından üretilen ürünlerin kurumsal firmaların müşterilerine, çalışanlarına, paydaşlarına özel günlerde hediye olarak sunmasını teşvik ediyor.

 

İlk denemeyi eşinin çalıştığı şirkette yapan Sevgi Ceyda Şairoğlu Sezginer, yıllardır “bayram çikolatası” dağıtan şirketin ilk defa geçen yıl Ramazan Bayramında kadın kooperatifleri tarafından üretilen reçel, meyve kurusu, tarhana ve pekmezden oluşan doğal ürünlerinin verilmesini sağladığını söyledi.

 

Çalışanlar da kooperatif ürünlerini kurumsal hediye olarak tercih ediyor

Kadın kooperatifi üretimi, doğal, köy pazarı ürünlerinin, çalışanlar tarafından nasıl karşılandığına dair yaptığı araştırma sonucunda, çalışanların yarısından fazlasının hediyeden çok memnun kaldığı ortaya çıktı.

 

Bu deneyimden yola çıkarak Türkiye’deki kadın kooperatiflerini ve onların çalışma alanlarını araştıran Sevgi Ceyda Şairoğlu Sezginer, bir yandan Türkiye’deki kadın kooperatifleri ile irtibata geçmeye başladı diğer yandan da yaklaşık 250 kurumsal şirket çalışanının cevapladığı, kurumsal hediye kültürünü sorgulayan bir anket çalışması yürüttü.Anket çalışmasının sonucunda çalışanların %60’ından fazlasının yerel ürünlerin hediye edilmesini istediği sonucuna ulaşıyor.

 

Paketler, kooperatiflerdeki kadınların isimlerini taşıyor

İyimser Abla’nın hediye paketleri, kooperatiflerde iletişimde olduğu kadınların isimlerini taşıyor. Örneğin, Zonguldak’ta çalıştığı Devrek Güneşi kooperatifinden aldığı paketin ismi Saniye Hanım, Polatlı Anadolu Bacıları kooperatifinden alınan paketin ismi ise Nilüfer Abla paketi… İyimser Abla sayesinde farklı illerde yer alan kadın kooperatifleri de birbirleriyle ortak çalışma ve birbirinden öğrenme fırsatı yakalıyorlar.

 

Hedef Türkiye’deki 80 kadın kooperatif ile çalışmak

Yaptığı araştırmalar sonucu Türkiye’deki 80 civarı kadın kooperatifi olduğunu tespit eden Sezginer’in hedefi bütün kooperatifler içi çalışmak ve aktif olmayan kadın kooperatiflerini de aktif hale getirmek. İyimser Abla’nın en büyük hedefi ise kadın kooperatiflerinin ürünlerinin uluslararası şirketler tarafından düzenli olarak kurumsal hediye olarak verilmesini sağlamak. Bu sayede kadın kooperatiflerine sürdürülebilir bir gelir kaynağı yaratmak ve kadın istihdamını desteklemek.

 

Rollerin değiştiğini görmek çarpıcı

Sevgi Ceyda Şairoğlu Sezginer “Beni en çarpan hikayelerden bir tanesi, Manisa Çevre ve Kültür Kooperatifi ve Tarihi Manisa Bezini Yaşatma Kooperatifi, MABEZ Kooperatifindeki Fatma Abla. Fatma Abla, kooperatifin daha çok el işlerini, kanaviçe işlerini yapan kişi. Kooperatifte çalışmaya başlamadan önce kendi evinde salça, tarhana üretiyor, nakış işi siparişi geldiği zaman onları yapıyor. Daha sonra bu kooperatif eğitimler düzenliyor, kadınlara atölye açıyor ve Fatma Abla’yı da bu şekilde keşfediyorlar. Kooperatife gelen lavanta kesesinin üzerini işleme gibi işleri bizzat Fatma Abla ve takımı yürütüyor. Fatma Abla’nın eşi de çiftçi. Fatma Abla’nın kooperatif vesilesiyle aldığı işler o kadar büyüyor ki evine dikiş makinesi alıyor. Evinde bir mini atölye kurarak gece-gündüz çalışmaya başlıyor. Sonuçta eşi Fatma Abla’ya destek olmak için çiftçiliği bırakıyor. Bir anlamda Fatma Abla’nın çalışanı ve destekçisi oluyor. “Ülkemizdeki alışılagelmiş cinsiyet rollerinin değiştiğini gördüm ve bu gerçekten çok çarpıcı oldu. Fatma Abla o kooperatifteki ve köyündeki diğer kadınlara da örnek oluyor” diyor.

 

Siteye ulaşmak için: 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir