İzmir SMMMO’da İddialar Konusunda Açıklama

Yazan:

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) Başkanı Şerif Yıldız, mahkeme kararı ile ilgili süreci anlatmak üzere basın toplantısı düzenledi.

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda (SMMMO) yaşanan görev değişimi sonrası itirazların mahkemeye taşınması ile ilgili yönetim basın toplantısı düzenledi. Oda yönetimi tarafından yapılan basın toplantısına yönetime dava açan muhalif ekip de katıldı ve toplantı sırasında iki ekip arasında  tartışmalar yaşandı.

İzmir SMMM Oda Başkanı Şerif Yıldız toplantıda şunları açıkladı:

Son dönemde, odamızın tüzel kişiliği ve itibarını zedeleyecek şekilde yazılı ve basılı medyada asılsız iddialar yer almaktadır. Görevden iadeler ve mahkeme kararlarının çarpıtılmasıyla ilgili bu tür açıklamalar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Odamız ve 10.000 üyemiz adına, bu yanlış bilgileri düzeltmek üzere sizleri buraya davet ettik.

Odamız hakkında açılan dava, yönetim kurulu üyelerimizin bir kısmı tarafından açılmıştır. 22 Ağustos 2023 tarihinde odamızda bir görev dağılımı yapılmış ve bu dağılım açık oylama ile gerçekleştirilmiştir. Ancak yasa gereği, bu tür oylamaların gizli yapılması gerekmektedir. 10 Ekim 2023 tarihinde bu usul eksikliğini giderdik ve gizli oylama ile yeni bir görev dağılımı yaptık. Sonuç değişmemiş, aynı kişiler aynı görevlere devam etmiştir.

Mahkeme, 22 Ağustos tarihli görev dağılımımızı usul hatası nedeniyle iptal etmiş ve eksik huzur haklarının ödenmesine karar vermiştir. Ancak, bu kararın esası etkilemediğini ve iradenin özgürce ortaya çıkmasını engellemediğini belirtmek isterim. Odamızın yönetim yapısında mevcut kararlar istinafta nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, yönetim yapımız bu kararlardan etkilenmeyecektir. Bu durum son derece açıktır. Aksi bir durum, seçimlere ve demokratik iradeye açık bir müdahale anlamına gelir.

Gizli oylama hür iradeyi korumak içindir. Usul esastan önce gelmesine rağmen; usul hatası esasın meydana çıkmasını engellememiş, esas usulden etkilenmemiştir. Esası değiştirmeyecek usul hataları, esası batıl etmez.

Dava edenler 4’ün 5’ten büyük olduğu yönünde mahkemenin hüküm vermesini istiyorlar. Açık oylama ve gizli oylamada yapılan seçimde çoğunluk vardır. Aslolan iradedir. Mahkemeler idari işlemi iptal edebilir. Oysa burada bir idari işlem yok, seçim var.

İtirazlarımız devam etmektedir ve hukukun üstünlüğüne inanarak bu kararın düzeltileceğini düşünüyoruz. Basın mensuplarından, doğru ve etik kurallar çerçevesinde hareket etmelerini bekliyoruz. Odamızın itibarını korumak için çalışmaya devam edeceğiz. Odamızı emek ve özveriyle inşa ettik. İzmir SMMM Odası, köklü bir geçmişe ve 10.000 üyesi olan büyük bir topluluktur. Asılsız iddialarla uğraşmak yerine, meslektaşlarımızın iş yoğunluğu ve meslek itibarını koruma konusunda daha fazla çaba göstermeliyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir