KPMG: Turizm sektöründe eskiye dönüş zaman alacak

Yazan:

KPMG Türkiye’nin hazırladığı Sektörel Bakış serisinin Turizm raporu yayımlandı.

Rapora nazaran, geç başlayan yaz dönemi, kasım ayına kadar uzayacak. Türkiye’ye yıl sonuna kadar Rusya’dan 4-4,5 milyon, Almanya’dan 3 milyon turist gelmesi bekleniyor.

Salgın sonrası dünyada, tüketici davranışlarının da tesiriyle dalda yeni akımlar doğacak. Mahallî turizm güçlenecek, artan hijyen beklentileri ise tüketicilerin hava yollarından otellere kadar yeni uygulamalarla tanışmasını sağlayacak.

Raporu kıymetlendiren KPMG Türkiye Turizm Dal Önderi Mert Öner, bölümde umudun yaz döneminde olduğunu belirterek, “Dünya Turizm Örgütü’nün toparlanma senaryoları, birinci çeyrek dataları üzerinden mayıs ayında revize edildi. Buna nazaran, birinci senaryo temmuz ayında bir toparlanmaya işaret ediyor ve 2021’de memleketler arası yolcu sayısında 2020’ye kıyasla yüzde 40’lık bir artış bekleniyor. İkinci senaryo ise toparlanmanın eylül ayında olacağını varsayarak 2019’a nazaran yüzde 75’lik bir düşüşe karşın 2020’ye nazaran yüzde 10’luk artış öngörüyor. Uzmanların yarısına yakını salgın öncesi periyoda erişmek için 2024 yılını beklemek gerektiğini tabir ediyor.” sözlerini kullandı.

– “Yerel turizm desteklenmeli”

Öner, salgın sürecinde yaşanan değişimlerin insanların milletlerarası seyahat iştahını önemli oranda azaltma potansiyeli taşıdığını belirterek, şunları kaydetti:

“Bu berbat görünüm turizm ekonomilerinin mahallî taleple desteklenmesi sayesinde dengelenebilir. Hava yolu nakliyatı devlerinden lokal pansiyonlara kadar dalda var olan tüm şirketlerin nakit akışlarının çok sert bir gerilim testine maruz kaldığı bu periyotta dayanakların devam etmesi büyük değer arz ediyor. İnsanların artık bilhassa memleketler arası seyahatlerde daha seçici olma eğilimi geç toparlanma senaryosunu güçlendiriyor. Yeni varyantların yarattığı tasalar, dönemsel ve bölgesel olarak sıkılaştırılan tedbirler ve aşı pasaportu üzere yeni uygulamalar belirsizlik yaratmaya devam ediyor. Salgın sonrası dünyada, turizm kesiminde yeni akımlar güçlenecek. Lokal turizmin güçlenmesi bunların başında geliyor. Artan hijyen beklentileri ise hava yollarından otellere kadar en geniş yelpazede yeni uygulamalarla tanışmamızı sağlayacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir