Kredi Borcu Kişinin Ölümüyle Birlikte Sıfırlanır Mı?

Yazan:

Kredi borcu kişinin ölümüyle birlikte hayat sigortası yaptırılmış ve şartlar sağlanıyorsa sıfırlanır. Herhangi bir sigorta yaptırılmamış ise yasal mirasçıları kalan borcu ödemek zorundadır.

Her geçen gün artan gereksinimler, bireyleri daha fazla kredi ve kredi kartı kullanımına itmektedir. Haliyle gün geçtikçe artan kredi talepleri karşısında bankalar da risklerini minimize etmek durumundadırlar.

Bankalar kredi verirken, geri ödemenin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için bir takım yollara başvururlar. Bu yollardan en önemlisi, borçluya çeşitli şartlar halinde yaptırılan hayat sigortasıdır. Kredi verilirken sigorta yaptırılması kanunen zorunlu olmasada bankalar için elzemdir. Çünkü, kredi borçlusu herhangi bir sebeple vefat ederse ve bu durum hayat sigortası kapsamında ise, tüm borç sigorta şirketi tarafından bankaya ödenecektir. Burada atlanmaması gereken nokta, krediyi çeken kişinin ölümcül bir hastalığı varsa ve bu durumu belirtmemişse, yapılan sigortanın vefat halini kapsamayabileceği dolayısı ile kredi borcunun sigorta şirketi tarafından karşılanmayabileceğidir. Eğer kritik ölçüde bir hastalık söz konusu ise bu hastalık belirtilmeli ve sigorta şartları ona göre düzenlenmelidir. Aksi takdirde borçlu kişi vefat ettiğinde, kredinin ödeme yükümlülüğü, varsa kefilin veyahut yasal mirasçıların sorumluluğu altında olacaktır.

Kredi çekilirken yaptırılan hayat sigortası genellikle borcun tamamını ödemeyi taahhüt etmekte beraber sigorta şartlarının hangi hastalık ve durumları içerdiğinin irdelenmesi son derece önemlidir. Sigorta şartlarında herhangi bir problem yok ise kişinin vefatı halinde yasal mirasçılar kalan borcu ödemedikleri gibi o güne kadarki ödenen tutarları da bankadan geri talep edenilirler.

Kredi borcu kişinin ölümüyle birlikte sıfırlanır mı sorusunun cevabı, hayat sigortası yaptırılmış ve şartlar sağlanıyorsa evettir. Herhangi bir sigorta yaptırılmamış ise de bu sorunun cevabı hayır olacağının yanısıra, yasal mirasçılarının kalan borcu ödemek zorunda kalacakları aşikardır. Güç durumlara düşmemek için kredi çekilirken hayat sigortası yaptırmak her iki taraf içinde en hayırlı yol olacaktır.

Ayrı bir parantez, yasal olarak 59 yaşına kadar gelir beyanıyla birlikte herhangi bir bankadan kredi alabileceğinizi belirtmekle beraber, kredi kullanmadan önce ödeyebileceğininz miktarda ve tutarda talep etmek yararınızadır. Aksi takdirde ödemelerde yapılan aksaklıklar kredi notununzun düşmesine sebep olmaktadır. Borcun hiç ödenememesi halinde ise yasal süreçler insanları epeyce zorlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir