Kredi ile vadeli yatırım yapmak mantıklı mı?

Yazan:

Pasif gelir elde etmek hatta rahat ve huzurlu bir hayat için hepimizin birikim yapması gerekir. Peki bu birikimi direk kendiniz yapamıyorsunuz ve birikim yapabilmek adına kredi çekip bir vadeli yatırım yaptınız bu mantıklı mı?

Pasif gelir elde etmek hatta rahat ve huzurlu bir hayat için hepimizin birikim yapması gerekir. Peki bu birikimi direk kendiniz yapamıyorsunuz ve birikim yapabilmek adına kredi çekip bir vadeli yatırım yaptınız bu mantıklı mı?

Çok güzel bir soru bu, çünkü insanımız genelde birikim yapamayacağı için kredi çeker, araba satın alır, ev satın alır, dükkan açacak birine yatırım yapar ya da aklınıza gelebilen her şey. Kredi çekip vadeli yatırım yapmak çoğu zaman mantıklı gelebilir, hatta bu konuda bende zaman zaman düşünüyorum, bu şekilde bir pasif gelir elde edebilir miyim diye.

Yatırım yapacağınız iş veya araç her ne ise bunun mantıklı olup olmadığını anlamak  için çok kolay bireysel analiz yapabilirsiniz. Öncelikle hangi yatırım aracını kullanacaksınız buna karar verin, ben vadeli yatırımdan bahsetmek istiyorum.

Diyelim 12 ya da 24 aylık 10 bin TL kredi çektiniz, ve bu parayı bir yatırıma bağlamayı düşünüyorsunuz. Vadeli hesap açıp buraya paranızı yatırdığınızı düşünelim.

10.000 TL krediyi şu an düşük İNG Bank veriyor diyelim aylık taksit tutarı 510 TL ve toplam geri ödeme 12.266.96 TL.

Buna göre şu an yüksek faiz oranını veren bankalar dışında kendisini reklamları ile bıktırmayı başarmış en uygun banka İNG var. Yatırımınızı orada değerlendirmeyi planlıyorsunuz. Yapacağı ilk işlem size hemen en yüksek faiz uygulamasını yapıp, güzel para kazandırabilir. Ama ilk ay için bu durum böyle. Sonraki aylar da faiz oranlarını düşüreceği için her zaman uzun vadeli düşünmek zorundasınız. Piyasa koşullarına göre belirlenen kredi faizi standartlarda gezerken, vade için faizler sürekli değişkenlik gösterir.

Sonuç olarak sizin cebinizden kredi için 10 TL çıkarken, mevduattan gelecek olan kazanç sadece 7 TL olacak. Kredi ile vadeli yatırım yapmak pek mantıklı değil bu durumda. Ama parayı değerlendirmek ve yatırım aracı seçiminde özgürsünüz. Ancak 200.000 TL’den düşük krediler için vadeli yatırım yapmayı planlamayın. Çünkü kazandıracağı miktar asla ama asla geri ödeme miktarını karşılamayacaktır.  

Paranızı iyi bir yatırım aracı ile süsleyip güzel kazançlar elde etmeniz dileğiyle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir