Küçük Yatırımları Nasıl Değerlendirmeli?

Yazan:

Küçük küçük biriktirenlerdenseniz bu yazı tam size göre… Küçük yatırımlar nasıl değerlendirilmeli? Bu yazıda sorunun cevabını bulacaksınız…

Saatlik çalışmalar, haftalık çalışmalar, aylık çalışmalar, belirli ya da belirsiz süreli iş sözleşmeleri ile çalışmalar gibi çalışma şekilleri mevcuttur, bu gelirlerden artan miktara tasarruf denir. İnsanlar tasarruflarını biriktirmek, değerlendirmek isterler, bunun için değerli taşlar ya da maden ürünleri, döviz, altın, hisse senedi gibi ürünler tercih edilmektedir.
 
 Küçük yatırımları döviz olarak değerlendirme
 
 Döviz alımı yatırımların içinde en çok bilinen türlerden biridir. Elinizde bir ülkeye ait olan para birimini, başka bir ülkeye ait olan para birimi almak için harcadığınızda döviz alarak yatırım yapmış olursunuz. Dikkat edilmesi gereken konu şudur, her yatırım her zaman katlanarak insanları yüksek mal varlığına sahip edecek diye bir durum söz konusu değildir. Değer artışına güvenerek aldığınız döviz, beklenmedik bir durumda beklenmedik bir düşüş ile sizi zarara sokabilir.
 
 
 Altın-Gümüş olarak değerlendirme
 
 Altın, tek bir ekonomi unsuruna bağlı kalmadan artış ve düşüş gösterebilen bir yatırım yoludur. Uzun vadeye bakıldığında altının sürekli olarak artış gösterdiği görülse de, kısa vadeli işlemlerde döviz gibi beklenmedik kayıplara yol açabilmektedir.
 
 Vadeli mevduat hesabında değerlendirme
 
 Bankaların birçoğunda vadeli mevduat hesabı mevcuttur. Bu konunun açılımı şu şekildedir, elinizde kalan küçük tasarrufları ya da yatırım için kazandığınız gelirlerinizi, vadeli mevduat hesabı açabileceğiniz bir bankaya giderek, hesap açılışından sonra hesabınıza yatırmaktır. Buradaki yatırımın birden fazla çeşitleri mevcuttur, günlük mevduat, aylık mevduat yıllık mevduat gibi. Vadeli mevduat hesapları, kendi hesabınıza yatırdığınız parayı taahhüt ettiğiniz süre boyunca kullanır. Süre boyunca bazı bankalar vadeli mevduat hesabınızdan para çekme-para yatırma gibi işlemlere izin vererek kazanacağınız faiz gelirinden kesintiler yapar, kimi bankalar ise bu işlemlere asla müsaade etmeyerek, para yatırma ya da çekme işlemi yaptığınızda, taahhüt süresinin sonunda alacağınız faiz gelirini vermemektedirler.
 
 Hisse senedi olarak değerlendirme
 
 Bu yatırım modeli genellikle pek bilinmez ya da yüksek risk taşıdığından dolayı pek tercih edilmez. Fakat hisse senedi de aslında hatırı sayılır bir yatırım aracıdır. Hisse senedi, borsa piyasasında işlem gören şirketlerin paylarını belirten değerli kağıtlardır. Hisse senedi alımı yaparken borsayı iyi bilmek, piyasayı takip etmek, en önemlisi de yatırım yapmak istediğiniz, yani hissesini almak istediğiniz şirketi iyi takip etmek en önemli unsurdur. Bu hisseler, şirketin performansı, piyasa değeri arttıkça değerlenen kağıtlardır. Ayrıca bazı şirketler temettü ismi verilen bir pay dağıtmaktadır ki, bu gelir ayrıca bir kazanç sağlar. Temettü ile hisse senedi bağlantısına bakacak olursak, hisse senedi bir şirketin halka arz ettiği payı gösteren kağıttır. Şirket kar ettikçe hisse senedi de değer kazanır, temettü ise ilgili şirketin dönem sonunda elde ettiği karlardan pay sahiplerine, yani hissesi olan kişilere-kurumlara dağıttığı paydır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir