Öldükten Sonra Telefonuma Bakarlarsa Korkusuna Son!

Yazan:

Dijital çağın en büyük kaygısı öldükten sonra telefon aile fertlerinin eline geçecek korkusu olabilir. Özellikle gençlerin özgürce kendilerini ifade ettikleri tek mecra olan akıllı telefonları ve içerisinde kullandıkları uygulamalar, albümleri ya da mesajlaşmaları bir başkasının eline geçecek diye, oldukça korkuluyor. Diğer yandan bu mesele dijital verilerimizin gizliliği açısından aslında hukuki bir konu. Bu nedenle verilerimizin korunması için yakın zamanda adımlar atılması bekleniyordu ki ilk adım Apple’dan geldi. 

Geçtiğimiz günlerde duyurulan yeni iOs sürümü 15.2 ile artık telefonum ben ölünce ne olacak, diye düşünmek tarih oluyor. Çünkü ‘Dijital Miras’ özelliği sayesinde telefonunuzdan verilerinizi görebilecek 5 kişi seçebiliyorsunuz.

Apple, devamlı geliştirdiği güncellemeleri ile artık daha fazla ne gibi değişiklikler yaşanabilir, derken bir kez daha kullanıcıları şaşırtmayı başardı. Geçtiğimiz günlerde duyurulan 15.2 güncellemesi ile bir dizi iyileştirmenin yanı sıra “Dijital Miras” özelliğini de kullanıma sundu.

Bu uygulama her şeyden önce öldükten sonra telefonum başkasının eline geçerse korkusunu yenmeye yardımcı olacağa benziyor. Onun dışında asıl amacı ise size ait olan dijital verilerinizin güvenliğini ve gizliliğini korumak. Bunu nasıl yapacak derseniz, telefonunuza indireceğiniz yeni sürüm ile birlikte siz öldükten sonra verilerinizi görebilecek 5 kişiyi seçmenize olanak sağlayacak.

Peki, bu bilgilerin arasında neler var? Apple kimliği hesabınızdan, iPhone’unuzdaki tüm şahsi bilgilere değin, görüntüleriniz, dosyalarınız, mailiz, sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarınızın tamamına seçtiğiniz 5 kişi dışında hiç kimse erişim sağlayamayacak.

Vefatınızın ardından bu bilgilere erişmek isteyen seçtiğiniz kişilerin ise belirlenmiş güvenlik duvarını aşması bekleniyor. Bunun çözümü ise öldüğünüzü Apple’a kanıtlamak. En basit yolu ölüm sertifikasının bir kopyasını iletmek. Ek olarak şirketin istediği bir erişim anahtarı daha olacak. Tüm bu işlemler olumlu sonuçlanabilirse erişim izni verilecek.

Aynı özellik güncelleme indirildiği takdirde iPad’lerde de yer alacak. Güncellemeyi indirdikten sonra cihazınızda “Ayarlar” kısmını açmanız ve ekranın üst kısmındaki profilinize tıklamanız gerekiyor. Ardından “Şifre ve güvenlik” seçeneğine girmelisiniz. Burada verilerinize erişmesini istediğiniz kişi ve ya kişileri seçebileceğiniz “Legacy Contact” özelliğini göreceksiniz. En doğru 5 kişiyi seçtikten sonra onaylamanız yeterli olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.