Ons Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Yazan:

Günlük yaşantımızda ve haber programlarında sıklıkla Ons kelimesini duymamıza rağmen çoğumuz Ons nedir veya neye göre hesaplanır bilmeyiz.

Türkiye’de altına bir değer biçerken Avrupa ülkelerine nazaran Ons yerine altının gram fiyatına göre değer biçilir. Altının Ons fiyatı bir artma veya azalmaya uğrarsa altınla ilgili her ürün (gram altın, çeyrek altın, cumhuriyet altını vb.) altının fiyatını doğru orantıda değiştirir.

ONS Ne Demek?

En basit hali ile Ons; gümüş, altın, platin gibi değerli madenlerin ya da bildiğimiz kıymetli taşların ölçülmesi için Avrupa Ülkeleri tarafından kabul gören bir ağırlık ölçüsü birimidir. Tabii Avrupa Ülkelerinde de farklılık gösteren Ons, Fransa’nın ons ölçü biriminde 30,59 grama, İngiltere’nin ons ölçü biriminde 28,349 grama tekabül ederken Amerika Birleşik Devletleri’nde İngiltere’nin ons ölçü birimini kabul eder.

ONS Altın Ne İfade Eder?

Ons fiyatını Türkiye’deki altın açısından ele alacak olursak; altın piyasasında 1 ons, 31.10 gram altını ifade eder. Yani haberlerde ve günlük yaşantımızda sıklıkla duyduğumuz altının onsu düştü, çıktı gibi ifadeler ülkemize göre 31,10 gram altına tekabül eder. 1 onsun 31.10 grama tekabül etmesinin sebebini dolar ve Türk Lirası arasındaki ilişkiyi gibi düşünebiliriz.

ONS Küresel Olarak Nasıl Hesaplanır?

Ons hesabı yapabilmek için çok basit bir matematik hesabı fazlasıyla yeterlidir. Önce verilen ons fiyatını baz alarak (31,10); altının bir gramının ne kadara tekabül ettiğini hesap ederek ons değerini bulabiliriz. Bu işlemi diğer ülkelerin ons-altın karşılaştırması içinde uygulayabiliriz. Kısacası elimizde bulanın iki değeri birbirleriyle çarparak ons ve altın arasındaki değere ulaşarak gerekli yerlerde kullanımını sağlayabiliriz.

Altının ONS Fiyatı Değişken midir?

Altının ons fiyatı saniye saniye yükselebilir veya inebilir. Altının ons fiyatını etkileyen faktörlere bakarsak; küresel olaylar (terör olayları, siyasi olaylar, herhangi bir altın rezervinin bitmesi veya yeni bir rezerv bulunması gibi.) döviz kurlarındaki dalgalanma, petrol varil fiyatlarındaki iniş çıkışlar vb. etkenlerin altının ons fiyatını değiştirebileceği görülür. Özellikle altın-petrol ilişkisi çok önemlidir İkisi de doğru orantılı olarak artış-azalış göstermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir