VİOP Nedir, Nasıl İşlem Yapılır?

Yazan:

VİOP, Borsa İstanbul bünyesinde hizmet veren kaldıraçlı bir piyasadır. Bu piyasada sermaye piyasası araçları üzerine düzenlenmiş vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile elektronik ortamda alım satım işlemleri gerçekleştirilmektedir. Düşük teminat ve çift yönlü işlem açabilme avantajı ile yatırımcılara geniş bir ürün çeşitliliği ve farklı bir portföy oluşturma imkanı sunan VİOP son yıllarda en çok tercih edilen ve en etkili yatırım araçlarından birisi olarak değerlendirilmektedir.

VİOP teriminin açılımı Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’dır. Türkiye’de yatırımcıların son dönemlerde ilgi gösterdiği bu yatırım aracı yatırımcılara vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri üzerinden işlem yapma fırsatı sunmaktadır.

VİOP piyasasında yatırımcıların belli bir vadede ve belirli bir fiyattan önceden belirlenen miktar ve nitelikteki bir malı alma veya satma hakkı veren sözleşmelerin alınıp satıldığı organize bir piyasadır. Bu piyasada alıcı ve satıcılar belirli bir vade sonunda önceden belirlenmiş fiyattan işlem yapma hakkına sahiptirler. Ve en önemlisi bu piyasada yatırımcılar gelecekteki fiyat hareketlerine karşı korunma sağlayabildikleri gibi gelecekteki fiyatların yönüne de yatırım yapabilmektedirler.

VİOP’ta Nasıl İşlem Yapılır

VİOP piyasasında işlem yapabilmeniz için SPK tarafından yetkilendirilmiş aracı kurumlar faaliyet göstermektedir. Dolayısıyla her bir yatırımcı öncelikli olarak bir aracı kurum seçmeli ve bu aracı kurumda bir hesap açması gerekmektedir.

VİOP’ta işlem yapmak için yatırımcıların bir aracı kurum seçerek hesap açmasının ardından işlem yapacakları ürünü seçerek alım satıma başlamaları sağlanmaktadır. Yeterli teminat bulunması koşuluyla işlem gerçekleştirildikten sonra, kar veya zarar hesaplara yansıtılır.

Eğer VİOP piyasasında işlem yapmak istiyorsanız öncelikle piyasayı iyi bir şekilde araştırmanız ve işlemlere başlamadan önce iyi bir eğitim almanız önerilir. Ayrıca, işlem stratejilerinizi oluştururken piyasanın gidişatını da takip etmeniz gerekmektedir.

Çünkü VİOP yatırımcılar için avantajlı bir piyasa olduğu kadar riskli bir yatırım aracıdır. Bu nedenle yatırımcıların bu piyasada işlem yaparken dikkatli olmaları ve iyi bir risk yönetimi stratejisi uygulamaları önemlidir. İşlem yapmadan önce piyasa hakkında iyi bir araştırma yapmanız ve iyi bir eğitim almanız işlemlerinizde başarılı olmanıza ve böylelikle bu yatırımlardan her zaman kar ile ayrılmanıza olanak sağlayacaktır.

VİOP İşlem Avantajları

VİOP piyasası tüm yatırımcılarına birbirinden farklı avantajlar sağlamaktadır. VİOP işlem avantajları sayesinde tüm dünyayla birlikte ülkemizde de bireysel ve kurumsal birçok yatırımcı yatırım aracı olarak VİOP piyasasını tercih etmektedir.

Her geçen gün önemi artan bir piyasa haline dönüşen VİOP piyasasının yatırımcılara sağlamış olduğu işlem avantajları şöyle sıralanmaktadır:

Kaldıraç Etkisi

VİOP piyasasında kaldıraçlı işlemler gerçekleşmektedir. Kaldıraç etkisi sayesinde yatırımcılar küçük yatırım miktarlarıyla büyük miktarda pozisyon alma ve dolayısıyla kaldırımında yardımıyla yüksek kazanç elde etme imkanı bulabilmektedir. Elbette kaldıraç etkisi doğru alım satımlarda önemli düzeyde bir karlılık ve bir avantaj sağlayabildiği gibi aynı oranda hızlı ve yüksek zarar etme riskini de içerisinde barındırmaktadır. Kaldıraç etkisinin VİOP işlem avantajı olabilmesi için doğru zamanda doğru yatırım adımlarının atılıyor olması gerekmektedir.

Çift Yönlü İşlem Yetkisi

Diğer tüm piyasalarda yatırımcılar sadece yükseliş odaklı ve tek yönlü işlem yapma yetkisine sahipken VİOP piyasalarında hem fiyat yükselişi hem de fiyat düşüşü ile çift yönlü işlem yapılabilmektedir. Yatırımcılar buy – sell (alım- satım) ve yükseliş ve düşüş üzerinden kar elde edebilmektedir. Çift yönlü işlem yetkisi sayesinde kazanma oranı çok daha yüksek seyretmektedir.

Yüksek Likidite

VİOP Piyasası vadeli bir piyasadır ve spot piyasalara göre daha düşük tutarlı yatırımlarla aynı miktarda dayanak varlık üzerine yatırım yapma fırsatı sunmaktadır. Böylelikle daha geniş kitlelere kolaylıkla ulaşabilmektedir. Bu tür bir özellik sayesinde piyasanın likit olmasını sağlamaktadır.

Riskten Korunma – Hedging

VİOP piyasasında araçların etkin ve doğru bir biçimde kullanarak oluşabilecek olan ters fiyat hareketlerine karşı yatırımlar güvence altına alınmaktadır. Hedging ile yatırımcılar vadeli işlem sözleşmelerinin yardımıyla uzun pozisyon veya kısa pozisyon alabilmektedir.

Portföy Çeşitliliği

VİOP sunmuş olduğu yatırım aracı çeşitliliği ile yatırımcılarına geniş bir portföy çeşitlendirmesi sağlayabilmektedir. Geniş bir portföy çeşitliliği sayesinde yatırımcılar daha rahat ve geniş seçenek içerisinde bir yatırım gerçekleştirdikleri için risk oranı da düşmektedir.

Vergi Avantajı

VİOP piyasasında yapılan işlemlere ve elde edilen değer artış kazançlarına %0 oranında stopaj uygulanmaktadır. Bu tür bir avantaj diğer sermaye piyasası araçları ile kıyaslandığında yatırımcılara önemli avantajlar sağlamaktadır.

VİOP İşlem Saatleri

VİOP işlemleri borsa piyasalarında gerçekleştirildiği için VİOP işlem saatleri de borsanın açık olduğu saatler ile aynı olacaktır. VİOP piyasasında hafta içi 5 gün boyunca 09.20-18.10 saatleri arasında işlemler gerçekleştirilmektedir.

Ancak piyasanın durumuna ve ürünlere göre işlem saatleri değişebilir. Yatırımcılar, işlem yapacakları ürünün işlem saatlerini kontrol etmeleri önerilmektedir. Bunun için Borsa İstanbul resmi web sayfalarından yatırım araçlarına göre işlem saati hakkında en doğru ve en net bilgilere erişmeniz mümkün olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir