Yatırım getirisi ROI, nasıl hesaplanır?

Yazan:

Yatırımlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz, hangi yatırımınız sizin için daha değerli? Gelin kısaca bir yatırım getirisi nasıl değerlendirilir onu anlatayım.

Yatırımlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz, hangi yatırımınız sizin için daha değerli? Gelin kısaca bir yatırım getirisi nasıl değerlendirilir onu anlatayım.

Yatırım Getirisi (YG ve ROI), yani yatırım yapılan ücret miktarına göre bir yatırımda oluşan kazanç ya da kayıpları gösteren metrik. Yatırımınızın getirisi genellikle yüzde olarak ifade edilir ve her zaman şirketinizin karlılığını ölçümlemek ve farklı yatırımları karşılaştırmak için en çok tercih edilen metrik sistemidir.

Yatırım Getirisi Hesaplama Formülü şu şekildedir:

YG=(Net Kar / Yatırım Maliyeti) x 100

 Örneğin, bir yatırımcı bir şirkete 1000TL değerinde yatırım yaparak hisse satın alıyor. Ve bu yatırımcı bir yıl sonra satın aldığı hisseyi 1200TL’ye satıyor. Örneğimizde yapılan net kar 200 lira (1200 – 1000 = 200) ve yatırımın getirisi şu şekilde hesaplanıyor:

YG=200 /1000) x100=%20

Yukarıdaki örnek yatırımın %20 getiri sağladığını göstermektedir. Daha doğru hesaplamalar için vergiler ve artı kazançlar gibi kalemleri düşmeniz gerekmektedir.

 

Yatırım Getirisi Karşılaştırma Formülü şu şekildedir:

Yukarıda bahsettiğim gibi bir yatırımın getirisini ve götürüsünü hesaplamak çok basittir. Kar ya da zararınızı çok basit tablo, metrik ve hesaplamalarla ortaya çıkartabilirsiniz. Ancak yatırım getirisi karşılaştırma formülü biraz düşündürücüdür. Aynı zamanda bu formül, size yatırımlarınızı hangi şirketlere yapmanız gerektiğini size açıkca belirtir.

Örneğin bir yatırımcının SAKA SU markasına 2014 yılında 2000 lira değerinde hisse senedi aldığını varsayalım. Ve bu yatırımcının satın aldığı hisseleri 2015 yılında 2800TL’ye sattığını düşünelim. Burada yatırımcının yine net karı görünüyor. 800 / 2000 yani %40 kar yapmış olacak.

Bir de aynı yatırımcının aynı tarihler arasında, Samsung markasına 1000 lira yatırdı ve hemen bir yıl sonrasında satın aldığı hisselerini 1100TL’ye sattığını düşünelim. Yatırımcının bu markadan elde ettiği net kar 100 / 1000 = %10 olacak.

Yatırımcı Yatırım Getirisi’ni kullanarak, iki yatırımında getirisini ortaya çıkarmıştır. Yatırımcı, SAKA SU markasından %40, Samsung markasından %10’luk bir getiri sağlamıştır.

Yatırımcı, bu varyasyonlar sayesinde SAKA SU markasının daha karlı olduğuna kanaat getirmiştir.

Sizler de bu ve benzeri metrikler sayesinde hangi yatırımınızın daha karlı olduğuna karar verebilir ve ona göre yıllık planınızı çizebilirsiniz.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir