Zorunlu Bireysel Emeklilik Nedir?

Yazan:

Zorunlu bireysel emeklilik özel veya devlet sektörü ayırt etmeksizin belirlenmiş şartları sağlayan tüm çalışanların kazandıkları gelire göre almış oldukları maaşlarından birikim adına kesinti yapılacak tutardır.

Bu rakam çalışan maaşının yüzde üçüne denk gelir. Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen bu rakamın düşürülme ya da arttırılma yetkisi de yine Bakanlar Kurulu’na aittir. Bu sistem üzerindeki en düşük kesinti ise kişinin maaşı ne olursa olsun en az 50 TL olarak belirlendi.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Kimleri Kapsıyor?

Bu sisteme dahil olabilmek için gereken şart; kişinin 45 yaş altında olmasıdır. Sistem işleyişe 1 Ocak 2017 tarihinde geçti. Çalışanları birikime teşvik amacıyla işleyişe konulan bu sistemde sisteme dahil olup olmaması kişinin tercihine bırakılmayıp, yaş şartını sağlayan herkes zorunlu tutuldu. Tek tercih hakkı zorunlu bireysel emeklilik sistemi işleyişe geçtikten ilk iki ay içerisinde isteğe bağlı olarak sistemden çıkmada tanındı. Kişinin sistem içerisinde bulunduğu sürede maaşından yapılan kesintiler sistemden çıkma talebi oluşturduktan sonra en geç 10 iş gününde kendisine iadesi yapılacak.

Sistemden çıkmayıp düzenli olarak yapılan kesintileri kabul eden kişilere ise sistemde kalmalarını sağlamak ve daha çok teşvik amaçlı olan bir defa olması kararlaştırılan 1000 TL ek bir ödeme gerçekleştirilmesine karar verildi. Kişinin sistemden yapılan kesintiyi ara verme durumu ise işverenine bildirimi ile gerçekleşecek olup, bunun süresi en fazla 3 ay olarak belirlendi.

Sistem İçerisindeki Devlet Katkısının İşleyişi

Bireysel emeklilik sistemine dahil olan kişinin en büyük avantajı kendi biriktirdiği tutara ek olarak devletin kendisine yapacağı devlet katkısından yararlanabilecek olmasıdır. Bu sistemin tam olarak işleyişini sürdürülebilmesi için bazı şartlar belirlendi.

Öncelikli olarak kişi sistem içerisinde 3 yılını bitirmiş olmalıdır. Devlet katkısındaki oran sistemde kalma süresine bağlı olarak düzenlendi. Kişi ne kadar uzun süre sistemde kalırsa katkı payı oranı o kadar fazla olacaktır. Zaman geçtikçe yüzde 15, yüzde 35, yüzde 60 olarak artacak ve kişi 56 yaşına geldiğinde hala sistemde kalmış ise yüzde 100 olarak devlet katkısından faydalanacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir