2018’in balonu Snapchat

Yazan:

2018’nin teknoloji alanında en çok rekabete girmiş ve zarara uğramış şirketleri arasında bugün konumuz Snapchat. Geçtiğimiz yıl halka arz edildiğinden bu yana pek bir şey değişmedi. Aslında istatistiklere bakacak olduğumuz da uğradığı zararlar herkesin gözü önündeydi.

2018’nin teknoloji alanında en çok rekabete girmiş ve zarara uğramış şirketleri arasında bugün konumuz Snapchat. Geçtiğimiz yıl halka arz edildiğinden bu yana pek bir şey değişmedi. Aslında istatistiklere bakacak olduğumuz da uğradığı zararlar herkesin gözü önündeydi.

Ama yine de Snapchat’i olduğundan değerli göstermeye çalışan şirketler ve insanların olması olağan dışı bir durumun göstergesidir. Snapchat’in şu an değeri 23.2 milyar dolar seviyelerinde gezerken, halka arzı 24 dolar seviyelerinde olmuştu.

 

SnapChat’ta güncel istatistikler, 160 milyon günlük kullanıcı, 310 milyon aylık kullanıcı, 2.5 milyar adet günlük Snap, 52 milyon Kuzey Amerika’lı kullanıcı, 52 milyon Avrupa kullanıcısı bulunmakta. Kullanıcıların %11’i araç kullanırken SnapChat kullanıyor. 16 adet hükümet SnapChat kullanıyor, %30  oranında kullanıcılar, aileleri göremediği için SnapChat kullandığını belirtenlerin sayısı.

Mark Zuckerberg, SnapChat’i satın almak için çeşitli girişimlerde bulunmasına rağmen şu ana kadar isteyip alamadığı tek şirket olma ünvanını koruyor. Bildiğiniz gibi Facebook, istediği her şirketi satın alıp bünyesine kattı ve katmaya devam ediyor. SnapChat’i satın alamayan Facebook, SnapChat’i rekabeti ile ezmeye karar verdi, geçtiğimiz yıl yeni bir güncelleme ile gelen İnstagram ve Facebook Story’leri ile rekabetin kralı yaşanıyor.

SnapChat tarafında kullanıcıları tutmak ne kadar zor olsa da Story paylaşmanın ilk uygulaması olduğu için insanlar ona sempati ile bakmaya devam ediyor, ama şu bir gerçek, tanıdığım tüm insanlar artık SnapChat kullanmadığını sadece İnstagram’da Story attığını belirtti.

SnapChat her ne kadar çok önemli bir şirketmiş gibi görünmeye devam etse dahi, tablolar bunun öyle olmadığını gayet basit anlatıyor. Bu tabloları anlamak için ekonomist olmanıza gerek yok, sadece okumanız yeterli olacaktır. Tablolara baktığımız zaman pekte iç açıcı tablo ile karşılaşmıyoruz. Snapchat’te, Twitter gibi her çeyrekte zarar açıklamaya devam ediyor.

Satış geliri piyasa değerinin 57’de 1’i olduğu için bize sunulan mali tablo yerine kendi tablomuzu çizebiliyoruz. Kullanıcı sayısında hızla düşüş yaşayan Snapchat önümüzdeki günlerde çok iyi bir strateji ile piyasayı yeniden sallamaya çalışıyor bence. Eğer şirketiniz birkaç basit üründen öteye geçemiyor ise, onu daha iyi geliştirecek ve marka haline getirebilecek şirketlere devretmelisiniz, zaten şirketin bir yere yürüdüğü yok, reklamlarından kar elde edemiyor. Debelenmenin manası yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir