Rifis Makina 16. Yılında…

Yazan:

16 yıl önce 14 Şubat günü küçük bir işletme olarak yola çıkan Rifis makina, bugün 2400 m² kapalı alan  1800 m² açık alandan oluşan fabrikada üretim yapan, 86 kişilik ekibiyle hem yurt içi hem yurt dışına projeler üreten önemli bir marka… İlk yıllarda yüzde 80 ihracata yönelik çalışma yapan marka, 2016 yılından itibaren gelen talepler üzerine yurtiçi satışlara da önem vererek yurtiçi satış için yeni bir departman oluşturdu.

Türkiye’de 16 yıldır hizmet veren Rifis Makina, otomotiv, tarım, sağlık, makina, havacılık sektörlerine endüstriyel metal üretimi yapıyor.

Rifis Makina Kurucu Ortak ve Genel Müdürü Makina Mühendisi Ali İhsan Nacak ile 16. Yıl için bir röportaj gerçekleştirdik…

 

Rifis Makina’nın 16. Yıldönümü için neler söylersiniz?

Öncelikle deprem felaketinde yaşamını yitiren yurttaşlarımıza  Allahtan rahmet, geride kalanlara sabır ve metanet diliyorum.  Böylesi günlerde dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu daha iyi anladık. Maalesef şirketimizin kuruluş yıldönümü bu günlere denk geldi. Çalışma arkadaşlarımın hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Uzun yıllar birlik ve beraberlik içerisinde sağlıkla çalışmayı diliyorum.

Rifis Makina Kurucu Ortak ve Genel Müdürü Makine Mühendisi Ali İhsan Nacak…

 

Rifis Makina nasıl doğdu?

2000’li yıllarda mesleğim olan makina mühendisliğine devam ediyordum. İş makinaları konusunda oldukça deneyim sahibiydim. İş kurmayı istiyor ve araştırma yapıyordum. O sırada Almanya’dan Türkiye’ye gelen Rifis GmbH’ın yöneticisi Harry Fischer ile tanıştım. Harry Fischer bir Alman firmasının 3. Jenerasyon sahibiydi.  Türkiye’de talaşlı imalata yönelik oluşum gerçekleştirmeyi düşünüyordu. İkimizin hedefinin aynı olduğunu anlayarak birlikte Türkiye’de Rifis Makina’yı kurmaya karar verdik. Rifis GmbH teknolojisini referans alarak Rifis Makina’yı oluşturduk. 2007 yılından itibaren Türkiye’de talaşlı imalat sektörüne hizmet veriyoruz.

Rifis GmbH’ın yöneticisi ve Rifis Makina Kurucu Ortağı Harry Fischer

Rifis Makina kuruluş aşamasındayken belirlediğiniz hedefler var mıydı?

Hedefimiz teknolojiyi takip ederek gelişmek, büyümekti. Teknolojinin yanında yenilikçi bir yapımız var. Gençlik yıllarında İMES sanayi sitesinde staj yapmıştım. O bölgeyi iyi tanıyordum. O nedenle önce İMES Sanayi sitesinde küçük bir atölye ve 2 kişi ile başladık. Zaman içerisinde yeni bölümler, departmanlar oluşturduk. Kalite bölümü, imalat müdürü,  muhasebe, finans derken çoğu departmanın olduğu bir firma haline dönüştük. Talaşlı imalat üretimi yapıyoruz.

“Teknolojide gelişen yenilikleri takip ediyor, projelendirmeden üretime kadar tüm çalışmalarımıza uyguluyor, endüstriyel metali işliyoruz.”

Önceleri yüzde 80 ihracata yönelik çalışıyorduk.  2016 yılından itibaren gelen talepler üzerine yurtiçi satışlara da önem vermeye başladık  ve yurtiçi satış için yeni bir departman oluşturduk.

Küçük çapta başlayan işletmemizi yıllar içerisinde geliştirdik. Rifis Makina’nın güçlü yönlerinden bir tanesi de uzun yıllara yayılan, başladığımızdan beri birlikte hareket ettiğimiz ciddi bir ekibimizin olması.

Ağırlıklı makina imalat sektörüne üretim yapıyoruz. Sağlık, tarım, savunma sanayine yedek parça üretiyoruz.  Talaşlı imalat, Türkiye sanayisinde yükselen pazarların başında geliyor. O yüzden kaliteye olduğu kadar hıza da önem veriyoruz. Son sistem teknolojik makina parkuru ve tecrübeli çalışanlarımızla müşteri isteklerine göre yüksek kaliteli ve hassasiyetli ürünler üretiyoruz.

Ali İhsan Nacak: Teknolojide gelişen yenilikleri takip ediyor, projelendirmeden üretime kadar tüm çalışmalarımıza uyguluyor, endüstriyel metali işliyoruz.”

Hedeflerinize ulaştığınızı düşünüyor musunuz?

Teknoloji ile iç içe olan işimizde hedef hep gelişecek ve büyüyecektir.  Günden güne büyüyen müşteri portföyümüz bize hiç durmamamız gerektiğini gösteriyor. Daha çok sektörün ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli daha da gelişiyoruz. Ekibimiz büyüyor, CNC makinalarımız ve üretimimiz artıyor. Hedefe ulaştım demek durmak demektir. Bu yüzden hedefimiz her geçen gün büyüyor ve Rifis çalışmayı seviyor.

 Gelecekteki hedeflerinizden de bahseder misiniz?

Talaşlı imalat alanında, ileri teknoloji ve deneyimli çalışanlarımızla Avrupa ve Türkiye’de aranılan bir firma olmak öncelikli hedefimiz. Rifis Makina olarak, kendimizi yenileyerek gelişmeye, en son teknolojik ürünlerimizle sektöre hizmet vermeye devam edeceğiz.

Yeni  yola çıkacak firmalara tavsiyeleriniz nelerdir?

Girişimcilik artık popüler bir kavram. Yeni yola çıkacak olan firmalar öncelikle doğru işi seçmelidir. Özgüvenli, dinamik, yenilikçi, girişimci ve motivasyon sahibi olmalılar. İleriyi görmek de önemli bir etken. Yeni bir girişimin heyecanı anlatılamaz. Bu heyecan yanlış adım da  attırabilir. Bir çok firmanın henüz yeni açılmışken kapandığına tanık oluyoruz. Girişimini yapacağınız sektörü tanımanız, iyi bir araştırma yapmanız ve hedef belirlemeniz öncelikle tavsiyemdir.  Daha sonra sağlam bir planlama yaparak yola çıkmalısınız.

16 yıllık sektörel birikim ile yüksek performanslı üretim…

RİFİS MAKİNA HAKKINDA

1934 yılında aile şirketi olarak kurulan Rifis GMBH’ın 3.kuşak yöneticisi Harry Fischer Almanya Stutgart fabrikasında ağırlıklı olarak lazer kesim işlerine yöneldi. Bir yandan lazer kesim işinde iş hacmi artarken talaşlı imalat konusunda da talepler çoğalıyordu. Mr. Fischer talaşlı imalat konusunda Türkiye de böyle bir oluşum gerçekleştirmeye karar verdi.

Bu yatırımı yapmaya karar verdiği dönemlerde, Ali İhsan Nacak da uzun yıllardır iş makinaları konusunda oluşmuş deneyimiyle kendi işini kurmayı istemekteydi.

İstanbul’da bir ortak tanıdık aracılığı ile bir araya  gelen Harry Fischer ve Ali ihsan Nacak, 2007 yılında bu ortaklığın ilk adımını atmaya karar verdiler.

İlk önce İMES Sanayi Sitesinde ufak bir atölyede başlangıç yapan ortaklar çok hassas parçaları işleyebilme kabiliyeti ve kaliteye verdikleri önem dolayısıyla nitelik ve nicelik olarak her yıl artan bir ivme ile büyümeye devam ettiler.

Rifis Makina San.Tic.Ltd.Şti. adıyla kurulan firma şirket ortağı Ali İhsan Nacak’ın  kaliteye verdiği önem ve hassas parçaları işleme kabiliyeti dolayısıyla  büyümeye ve sektörde bilinir hale gelmeye başladı. İş kapasitesini karşılamak için personel istihdamı arttırılarak yeni CNC makinaları alındı. Ağırlıklı olarak ihracata yönelen firma 2017 yılında yoğun talep üzerine yurtiçi firmalara da üretim yapmaya başladı. Yeni iş bağlantıları kuruldu.

Yurtiçinde havacılık sektöründen gelen talep üzerine AS9100 belgesini  aldı.

Gittikçe büyüyen firma 2020 yılında ise tüm oluşumları tek bir çatı altında toplamak için Kartal’daki yeni fabrikaya taşındı. Bununla birlikte İMES Sanayi Sitesinde halihazırda iki tesis bulunmaktadır.

İstihdam sayısını 9 kişiden 86 kişiye çıkaran firma, bünyesine kattığı teknik ve konusunda uzman personeliyle büyüme trendine devam etmektedir.

Ve bugün gelinen noktada yine ilk gün heyecanıyla yollarına devam etmektedir.

Kurulduğu günden bugüne, giderek büyüyen, hem yurtiçinde hem de yurtdışında almış olduğu siparişleri her geçen gün artan RİFİS, bu istikrarlı ilerlemeyi sahip olduğu üstün kalite anlayışına ve teslimat zamanlarındaki titizliğe borçludur.

Dünyada 88 yıllık, Türkiye’de 16 yıllık tecrübemizle endüstriyel metal parçaları üretiyoruz.

Fabrikamız 2400 m² kapalı alan  1800 m² açık alandan oluşmaktadır.

Teknolojide gelişen yenilikleri takip etmekte ve projelendirmeden üretime kadar tüm çalışmalarımıza yeni teknolojiyi yansıtmaktayız. Endüstriyel metalin en iyi şeklini işliyoruz.

Artan bir hızla personel istihdamını ve ihracat yaptığımız ülkeleri arttırarak ekonomiye katkı sağlamaktayız.

Rifis Makina olarak, kendimizi yenileyerek gelişmeye, en son teknoloji ürünlerimizle sizlere hizmet vermeye devam edeceğiz.

http://www.rifis.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir