Aracın Kasko Değeri Nasıl Belirlenir?

Yazan:

Bu sorunun cevabını vermeden önce kaskonun ne demek olduğunu bilmemiz gerekiyor. Kasko, otomobilleri belli bir fiyat karşılığında otomobil sahipleri tarafından ilgili kurumlara yaptırılan, temel amacı otomobilin zarar görmesi halinde hasarın ücretinin ödenmesine dayanan bir tür sigorta biçimidir.

Herhangi bir aracın sigortayı yaptıranın müdahalesi olmadan zarara uğraması durumunda sigorta şirketi tarafından sigorta sahibine tazminat ödenir. Bu sigorta tamamen isteğe bağlı yapılır.

Kasko Sigortası Kapsamına Giren Şeyler Nelerdir?

Otomobilin kaza yapması, çalınması, yanması kasko kapsamına giren temel hasarlar olmakla birlikte kaskonun kapsamı sigorta sahibi tarafından ek ücret verilerek sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte genişletilebilmektedir. Aksi belirtilmediği sürece kasko kapsamı sadece Türkiye sınırlarında geçerlidir ve sigorta şirketi yurt dışında meydana gelen hasarların tazminatını ödememektedir.

Kasko Sigortasının Geçerliliği Ne Kadardır?

Sigorta yapmak amacıyla ücretin ödendiği gün devreye giren kasko sigortasının geçerlilik süresi şirketten şirkete değişiyor. Bu sigortada, araç sahibi aracın zarara uğraması durumunda zararı en geç 5 iş günü içinde sigorta şirketine bildirmekle yükümlüdür. Rizikonun bildirilmediği durumlarda sigorta şirketi herhangi bir işlem yapmamaktadır. Sigorta şirketi ise hasarın meydana geldiği tarihten en geç 15 gün içinde ödenecek tazminatı belirleyip sigorta sahibine söylemek zorundadır.

Kasko Değeri Nasıl Belirlenir?

Kaskonun fiyatı belirlenirken temel olarak aracın markası, modeli, trafiğe çıktığı yıl, motor hacmi, daha önceden bir hasarı olup olmadığı, sigortalının ehliyetinin kaç yıllık olduğu, aracın plakası, araca sonradan ilave edilen aksesuarlar göz önünde bulundurulur.

Kasko Çeşitleri Nelerdir?

Kasko sigortası kendi içinde 4’e ayrılır. Tamamen fiyattaki artışa göre değişen bu kasko çeşitleri şunlardır:

1. Genişletilmiş Kasko

2. Kasko

3. Dar Kasko

4. Tam Kasko

Dar Kasko Nedir?

Aracın yanması, kaza yapması, çalınması, birileri tarafından kasten zarar verilmesi gibi ana kasko hasarlarını kapsayan en ucuz kasko çeşididir. Bu zararlar durumunda sigorta şirketi hasarı karşılar lakin bu zararlar dışında sigorta şirketinin ödeme yapması söz konusu bile olamaz.

Tam Kasko Nedir?

Aracı tamamen koruma altına alan bu kasko en geniş özelliklere sahip kasko biçimi sayılabilir. Bu kaskonun temel aldığı hasarlardan bazıları şunlardır:

– Aracın araba yarışlarında oluşacak maddi hasarlar

– Hayvanlar tarafından oluşturulacak maddi hasarlar

– Terörden mütevellit aracın zarar görmesi

– Ülke sınırları dışında oluşacak zararlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir