Dolar Artarsa Ne Olur?

Yazan:

Son dönemlerde ülke ve bölgedeki gelişmelere paralel olarak dolar fiyatı hızla yükselmektedir. Ülkelerin ekonomileri birbirine bağımlı hale gelmiş ve tüm gelişmelerden dolaylı olarak etkilenmektedir.

Bu durum pek çok finansal göstergeyi de değiştirmektedir. Televizyon kanalları ve sosyal medya ağlarında dolar artışının nedenleri ve sebepleri üzerine uzunca tartışmalar yürütülmekte, bu durumun ülke ekonomisi üzerindeki etkisi tartışılmaktadır. Döviz piyasalarında yatırımcı olan veya olmayan birçok insanın gün içerisinde en çok sorduğu soruların başında dolar artarsa ne olur? sorusu gelmektedir. Dolar artışı bizi ve ekonomimizi nasıl, hangi şekilde etkilemektedir?

Dolar Artışının Etkileri

Türk Lirası’nın Dolar veya Euro gibi para birimlerine karşı kuvvetli bir biçimde değer kaybettiği durumlarda sektör fark etmeksizin halkın alım gücünün düşmesine yol açmaktadır. Bunun en önemli nedeni ise günlük yaşantımızın her alanında kullandığımız ürünlerin çoğunun ithal olmasıdır. Enerjide petrol ve doğalgaz tüketimi dövize endekslidir. Yine aynı şekilde otomobil, elektronik ev eşyaları, konut ve tekstil ham maddeleri, besin maddeleri, sebze ve meyveye kadar pek çok farklı alanda milyonlarca ürün ithal edilerek tüketilmektedir.

Bu ürünlerin hepsi dövize endeksli olarak alınmaktadır. Dolar artarsa ne olur bahsedilen ürünlerin daha pahalı bir şekilde alınmasına sebep olur. Artış enflasyon değeri üzerinde etki gösterir, faizlerin artmasına, büyüme hızının yavaşlamasına neden olur. Yatırım ve tüketim mallarına olan isteğin azalması istihdamı ve ücretleri negatif yönde etkiler. Kısacası dolardaki artış fertlerin yoksullaşmasına ve ülke ekonomisinin bozulmasına işaret edecek olumsuz bir etki yaratabilmektedir.

Dolar birikimi olan, dolarla kazanç sağlayan ve dolar borcu bulunmayan kişiler bu artıştan karlı çıkarlar. Türk Lirası üzerinden kazancı olanlar, dolar borcu bulunanlar ve dolarla ödeme yapanlar ise dolar artışından zararlı çıkarlar.

Türkiye Ekonomisi Üzerindeki Etkileri

Dolar artışının genellikle olumsuz etkisi olduğu gözükse de, bazı sınırlı olumlu etkilerini de bulunmaktadır. Türk Lirasının Dolar karşısındaki değer kaybı, ülkeyi daha ucuz bir ülke haline getireceğinden dolayı, turist sayısında ciddi bir artış sağlayacak ve turizm sektörünü canlandıracaktır. Turizm gelirleriyle birlikte cari açıktaki kapanma kamu bütçeleri tarafında düzelmelere neden olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir