Döviz Kurlarında Düşüş Yaşanır Mı?

Yazan:

Euro ve USD pariterindeki yüksek artış yatırımcının gözünü de korkutmuş durumda. Ancak bu konudaki en büyük sıkıntıyı döviz cinsinden borçlanan ya da döviz cinsi ile hammadde alan firmalar çekiyor

 

Türkiye son günlerde gerçekleşen yüksek döviz artışına şaşkınlıkla yaklaşıyor. Özellikle Euro ve USD pariterindeki yüksek artış yatırımcının gözünü de korkutmuş durumda. Ancak bu konudaki en büyük sıkıntıyı döviz cinsinden borçlanan ya da döviz cinsi ile hammadde alan firmalar çekiyor. Çünkü dövizdeki artışın devam edip etmeyeceği yönünde herhangi net bir bilgi bulunmuyor. Şuanda yatırımcıların ellerinden dövizi çıkarmıyor olmalarının en büyük nedeni ise artacağına yönelik inanç.

Ancak Orta Doğu’da meydana gelen karışıklıklar ve erken seçin süreci dövizdeki artışa tuz biber olmuş durumda. Söz konusu durumların gelecek dönemlerde dövizi ne şekilde etkileyeceği ise net bilinmiyor.

Döviz Borçlanmalarına Dikkat

 

Genellikle yabancı ortaklı firmalar ve bazı kişiler döviz olarak borçlanmanın daha mantıklı olduğunu düşünebiliyor. Tutar yükseldikçe bu konuda alınan risk de aynı oranda artmış oluyor. Şu anda dövize ilişkin net bir açıklama söz konusu olmasa da yatırımcılar artmaya devam edeceği yönündeki izlenimlerini ifade etmekten çekinmiyor. Dolayısıyla USD başta olmak üzere döviz cinsinden borçlanmanın mantıklı bir atak olmayacağı hissedilebilir. Eğer iş ortaklığı kaynaklı döviz borçlanmasına gidilecek ise, kredi sözleşmelerinde artış miktarlarının baz alınmayacağına yer verilmelidir. Böylece döviz kredisi, borçlanıldığı zaman kuru üzerinden geri ödenmiş olur. Ancak sözleşmede bu ibareye yer verilmiyor olması kredi geri ödemelerinde ciddi bir zarara yol açacaktır.

 

Yatırımı Dövize Göre Şekillendirmek

 

Yapılan diğer bir hata ise kurun sürekli oynak olduğu şu dönemde yatırımların bu kura bağlı değişiklik göstermesidir. Döviz her yükselişe geçtiğinde daha fazla yükseleceği düşünülerek döviz alışı yapılması, bir noktada döviz rezervlerini eritiyor. Bu da artışı körükleyen diğer bir husus. Aynı şekilde dövizin düşüşe geçmesini fırsat bilen bazı kişiler, daha fazla düşeceğini düşünerek ellerindeki EURO ve USD’yi çıkarıyor. Ancak ne yazık ki her iki durum da şu anki kur oynaklığının önüne geçmiyor. Dolayısıyla yatırımı dövize göre şekillendirmek, özellikle büyük çaplı yatırımlarda riskli olabilmektedir. Yatırım konusunda daha sakin davranmak ve elden geldiğinde altına yatırım yapmak riski daha hızlı minimize edecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir