E-haciz nedir? E-haciz uygulandıysa ne yapılmalıdır?

Yazan:

Son zamanlarda çoğumuzun karşılaşabildiği bir durumu izah etmek ve bilmeyen okurlarımıza yardımcı olmak amacıyla e-haciz nedir sorusunu yanıtlayacağım. E-haciz gerçekten çok can yakabilen bir işlem, kişinin maaş ya da banka hesabında bulunan para, mal, döviz, altın ve çeşitli mevduatlara el koyabilen bir sistemdir.

Yani hiç kimse sizin kapınıza gelip, evinizdeki eşyaları toplayıp gitmiyor ama bankada neyiniz var neyiniz yok el koyuluyor. 6183 sayısı yasanın 62 ve 79.maddesi gereğince borçluların alacağını tahsil edebilmeleri için bankalara yetki verilmesi. Borçların hızlı ve daha az maliyet ile tahsil edilmesi şeklinde tabir ediliyor.

Ama literatürde bu sadece, gerçek dünyaya gelince işler hiçte öyle olmuyor. Hemen yan masamda çalışan arkadaşımın başına gelen olayda, bankada bulunan 16.000 USD döviz ve 3.000TL’lik altınına banka tarafından el konuldu hem de 20.000TL ödemenin gecikmesi sebebi ile.

Peki bu duruma karşı neler yapabiliriz?

Eğer bankaya birikmiş borcunuz var ve ödemekte zorluk çekiyorsanız, banka sizin adınıza devletten haciz blokesi için tebliğ ediyor. Borçlu tebliğ tarihinden 7 gün içerisinde tebliğ edilen borcu kapatmazsa e-haciz işlemi başlatılıyor. E-haciz adı gibi tebliğleri de mail yoluyla ve SMS yoluyla iletiyor. Ama asla böyle bir bildirim gelmedi arkadaşımıza.

Bunun üzerine savcılığa başvuru yapıldı, savcı haklı bularak tüm tedbirleri geri çekip parayı iade ettirdi. Sizinde başınıza böyle bir aksi durum gelirse eğer, savcılığa başvurabilir ve hakkınızı arayabilirsiniz.

Eğer hesabınıza e-haciz geldiyse ne yapmalısınız?

Maalesef tebliğ edilen süre içerisinde borcunuzu ya kapatmak ya da taksitlendirmek zorundasınız. Burada yapabileceğiniz tek işlem borcunuz için herhangi bir işlemi yapmış olmanız gerektiği. Ancak bir uyarı yapmalıyım, e-haciz ile taşınmaz mülklerinize de haciz işlemi yapılabiliyor. Taksitlendirme yapacaksanız eğer, taşınmazlarınızın üzerindeki haciz işlemi sonlandırılmıyor.

Peki nereden sorgulayabiliriz?

E-haciz’i, e-devlet sistemine giriş yaparak arama kutusuna Gelir Dairesi Başkanlığı yazarak aratabilir ve buradan sorgulayabilirsiniz.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir