Ekonomik durgunlukta yapılması gereken 3 şey

Yazan:

Her ekonominin durgunluk yaşadığı olası dönemler vardır. Ne kadar büyük ekonomiye sahip olursanız olun her zaman durgunluk yaşar. Piyasalar durur, halk piyasanın hareketlenmesi için herhangi bir harekette bulunmaz. Yine içeriye girecek olan nakit akışı sayesinde hareketlilik sağlanır.

Her ekonominin durgunluk yaşadığı olası dönemler vardır. Ne kadar büyük ekonomiye sahip olursanız olun her zaman durgunluk yaşar. Piyasalar durur, halk piyasanın hareketlenmesi için herhangi bir harekette bulunmaz. Yine içeriye girecek olan nakit akışı sayesinde hareketlilik sağlanır.

Ekonomik durgunlukta asla ama asla düzenli yaptığınız harcamaları kesmeyin, lükslerinizden vazgeçmeyin ama savurmadan. Çünkü ihtiyaçları ve lüksleri karşılamak ile parayı savurmanın arasında çok büyük farklar vardır. Bir gecede 10.000₺ harcamak ile 30 gün içinde 2.000₺ harcamak tabi bir olamaz değil mi?

Peki ekonomik durgunluklar da ne gibi önlemler alabilirsiniz?

1.Borçlanmak

Konut kredisi, ihtiyaç kredisi ve yüksek limitli kredi kartı kullanımı yoluyla yeni bir borca girmeyin. Aylık kazancınızı aşan borçların altına asla girmeyin. Bu size zarar verecek ve kişisel finansınızı mahvedecektir. Bu dönemler de birikim yapmak ve ekonomik durgunluğunuz geçtikten sonra kredi yada kredi kartı kullanımına geçebilirsiniz. Ekonominin kötü gidişatında en kötü ihtimali düşünmek zorundasınız.

İşsizlik, ekonomik durgunluğun en büyük sorunudur, her zaman bu ikili beraber anılır. Şirketiniz bütçe planlamasına giderken personel harcamalarını düşürmek amacıyla mutlaka işçi çıkartır. Ya siz de işten çıkartılırsanız, ve ekonominin kötü gittiği günlerde hemen iş bulamazsanız. Bunları her zaman düşünmek zorundasınız!

2.İşi sağlama almamak

Ekonomide durgunluğun yaşandığı dönemlerde, en büyük şirketler hatta holdingler dahi, bütçe planlamasına giderler, bu sebeple giderleri büyük ölçüde işçi maaşları oluşturur, bunu kısmak isteyecekler. Eğer işten çıkarılırsanız ve birikmiş paranız yoksa, iş bulana kadar durum vahim demektir.

Bu gibi durumları düşünerek her zaman yastığın altında 3-4 ay idare edecek kadar para bulundurmalısınız. Bakın birbirine karıştırmayın, 3-4 ay yetecek kadar para biriktirin demiyorum, para biriktirin o ayrı olsun, bir de işsizlik gibi durumlarda 3-4 ay idare edebilecek kadar paranız olsun diyorum.

Eğer işten kovulmak istemiyorsanız, işinizi sağlam yapın, size verilen her işi zamanında teslim edin sizi çıkarmak için bahaneleri olmasın. Eğer sizi performansınızın dışında herhangi bir sebepten işten çıkartırlarsa yüklü miktarda tazminat isteyin. Vermek zorundalar.

3.Yatırımlarda risk almak

.Eğer her zaman yatırım yapan biriyseniz, yatırımlarınızın boyutu ya da ölçeği fark etmez. 1₺ yatırım da yapsanız 10 milyon dolar yatırım da yapsanız her zaman ekonomik durgunluk dönemlerinde riskleri göze alın. Çünkü ekonomik durgunluk dönemlerinde, yatırım yapacağınız her ne ise, nakit akışında sıkıntı olacağı için uzun bir süre size kar garantisi veremez.

Ekonomik durgunluk var diye yatırımlarınızı kesmeyi düşünmeyin bile. Ama daha iyi analiz ederek, mali durumunuzu gözden geçirerek, sizi en az 1 yıl sıkıntıya sokmayacak şekilde yatırımlarınıza devam edin.

Unutmayın, ekonominin kötü gittiği dönemlerde işine yatırım yapanlar her zaman kazanır.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir