Esnaf Odası Kayıt Ücreti 2021

Yazan:

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları, ülkemizin en önemli kurumları arasında yer almaktadır. Bu odalara kayıt olabilmek için hem belirli gerekleri yerine getirmek hem de kayıt ücreti yatırmak gerekir.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası

Esnaf ve Sanatkarlar Odası, uzun yıllardır ülkemizde hizmet vermektedir. Ticari faaliyet göstermekte olan işletmeleri bir çatı altında toplama başarısı gösteren Esnaf ve Sanatkarlar Odası, hem sendikal faaliyetler yürütmektedir hem de bağlı olduğu sektörün sorunlarını çözümlemeye çalışmaktadır. Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na bağlı olan onlarca farklı Esnaf Odası bulunmaktadır.

İşletmelerin örgütlü bir şekilde hareket etmesi ve tek bir çatı altında belirli faaliyetleri yürütmesi, çok daha sağlıklı bir süreci beraberinde getirmiştir. Esasen esnaf ve sanatkarların birlikte hareket etme durumunun kökeni oldukça geçmiş bir zaman dilimine dayanmaktadır. Türkiye Selçuklu Devleti döneminde ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ahilik ve Lonca gibi teşkilatlarla örgütlenmiş olan esnaflar, günümüzde Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nda birleşebilmektedir.

Esnaf Odalarında birleşmek ve birlikte faaliyet yürütmek, sorunlara çözüm oluşturmak ve haksız rekabeti önlemek açısından ziyadesi ile önem arz etmektedir. Bu nedenle pek çok esnaf odası bulunmaktadır ve esnafların büyük bir bölümü bu odalara kayıtlıdır. Gelinen son aşamada, ülkemizdeki her il ve hemen hemen her ilçede Esnaf Odaları bulunmaktadır.

Esnaf Odası Kayıt Ücreti

Bir esnafın, Esnaf Odası’nın avantajlarından yararlanabilmesi ve faaliyetlerine katılabilmesi için ilk olarak Esnaf Odası kayıt işlemlerini tamamlaması gerekmektedir. Esnaf Odası kayıt işlemleri sırasında esnaftan istenen çeşitli belgeler bulunmaktadır. Vergi Levhası örneği, SGK numarası ve ikametgah adresi bu belgelerden bazılarıdır. Ancak yalnızca bu belgeleri tamamlamak kayıt işleminin tamamlanmasına vesile olmaz. Kayıt işleminin tamamlanması için Esnaf Odası kayıt ücretini de yatırmak gerekmektedir.

2021 yılı güncel Esnaf Odası kayıt ücretinden bahsedecek olursak, ilk olarak tüm il ve ilçelerde belirlenmiş olan Esnaf odası kayıt ücretinin aynı olduğunu belirtmek gerekmektedir. Esnaf Odası kayıt ücretleri, Resmi Gazete’de yayınlanan değişikliklere göre belirlenmektedir. Buna göre, 2021 yılında Esnaf Odası kayıt ücreti 2020 yılında 662 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Ancak kayıt ücreti dışında ödenmesi gereken farklı ücretler de bulunmaktadır.

Kayıt ücreti dışında kişiden beklenen ödemelerden biri de tadil bedelidir. Tadil bedeli 174 Türk Lirasıdır. Öte yandan kapanış bedeli 51 Türk Lirası 90 kuruş, tasdikname bedeli ise 62 Türk Lirası 20 kuruş olarak belirlenmiştir. Bahsi geçen bu bedeller engelli, şehit, gazi ve dul ile yetimler ve kadın esnaflar haricindeki tüm esnaflar için standarttır. Ancak engelli, şehit, gazi ve dul ile yetimler ve kadın esnaflar ufak bir ayrıcalıktan yararlanarak kayıt ödemesini 559 Türk Lirası, tadil bedelini ise 165 Türk Lirası olarak ödemektedir.

Siz de bahsi geçen belgeleri tamamladıktan ve kayıt için gerekli olan ücretleri ödedikten sonra kaydınızın tamamlanıp tamamlanmadığını kontrol etmek adına Esnaf ve Sanatkarlar Odası kayıt sorgulama işlemini yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir