Faktoring Nedir? Faktoring Şirketleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler…

Yazan:

Günümüzde firmalar veya şirketler çeşitli hizmetlerinin ardından hakları olan ödemeleri çeşitli yöntemler ile almaktadır. Herhangi bir ödeme yönteminde alacakların tamamı tek bir seferde tahsil edilebileceği gibi kimi durumlarda ise ödemeler vadeli şekilde gerçekleştirilmektedir.

Alacaklı olan şirketler için bazı durumlarda vadeli ödemeler sorun yaratmaktadır. Yani şirket hakkı olan paranın tamamını vadesiz bir şekilde almak istemektedir. Bu nokta da ise şirketlerin yardımına koşan faktoring şirketleri vardır. Özellikle kobi sahipleri tarafından sık sık tercih edilen faktoring işlemi hakkında merak edilen ve cevaplandırılması gereken sorular mevcuttur.

Bu yazımızda sizler için faktoring nedir, faktoring şirketleri hangileridir, faktoring maliyetleri ne kadardır ve faktoring şirketlerinin sağladığı avantajlar nelerdir sorularını cevaplandıracağız.

Faktoring Nedir?

Faktoring, her türlü mal ve hizmet satışlarından ortaya çıkan, fatura veya fatura yerine geçen belgelere dayalı, henüz tahsil edilmemiş vadeli alacakların faktoring şirketine devredilmesi karşılığında alacakların kısa süre içinde nakite dönüştürülmesinde kullanılan finansal bir çözümdür.

Yani faktoring için vadeli satış yapan firmaların, bu satışlardan doğan alacak haklarının faktoring şirketleri tarafından satın alınması esasına dayanan bir finansman yöntemidir diyebiliriz.

Faktoring Şirketleri Hangileridir?

Günümüzde ekonomiler giderek daha da küreselleşmeye başlamıştır. Bu küreselleşme ise mali alandaki risklerin artmasına neden olmuştur. Artan riskler ile beraber işletmelere kolaylık sağlayan yeni hizmet kuruluşları ortaya çıkmaya başlamıştır. Faktoring şirketleri de bu hizmet kuruluşları arasındadır.

Ülkemizde faktoring şirketlerinin geçmişi çok eski olmamasına rağmen günümüzde adından sık sık bahsedilmekte ve yoğun bir şekilde tercih edilmektedir. Faktoring şirketlerinin bir kısmı mevcut bankaların iştiraki olarak faaliyet gösterirken, sadece bu iş için kurulmuş olan şirketler de mevcuttur.

Günümüzde faaliyette olan faktoring şirketlerine örnekler verecek olursak;

ABC Faktoring A.Ş.

ATILIM Faktoring A.Ş.

FİBA Faktoring A.Ş.

ING Faktoring A.Ş.

İŞ Faktoring A.Ş.

MNG Faktoring A.Ş.

ZORLU Faktoring A.Ş. gibi birçok şirket sayabiliriz. Tam sayı vermek gerekirse 2021 yılında güncel olarak ülkemizde 54 tane faktoring şirketi mevcuttur.

Faktoring Maliyetleri Ne Kadardır?

Faktoring maliyetlerini belirleyen 3 unsur vardır.

1-Faktoring Faizi: Faiz tutarı hesaplanırken faktoring faiz oranı ve çekin kalan vade süresi hesaba katılmaktadır. Bu oran ise piyasa durumuna göre günlük olarak değişebilmektedir. Ancak genellikle KOBİ kredi faizleri ve merkez bankasına paralel olacak şekilde hareket eder. Ayrıca çekin vade tarihine kalan süresi artıkça faiz tutarı da artmaktadır.

2-Faktoring Komisyonu: Faktoring şirketlerinin yönetim giderlerine göre değişiklik gösterebilen komisyonunun içinde faktoring firmasının uyguladığı risk primi bulunmaktadır. Komisyon oranı; alıcı sayısı ve riskine, fatura büyüklüğü ve sayısına, vadeye, satıcının taahhüt ettiği yıllık ciro gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak belirlenmektedir.

3-Faktoring Vergisi: Faktoring işlemi esnasında devlet tarafından belirlenen Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) kesilmektedir. Bu vergi ise çek tutar üzerinden düşülecek faiz tutar ve komisyon toplamının %5 oranına denk gelmektedir.

Bu 3 unsur faktoring hesaplamada kullanılmaktadır.

Faktoring Şirketlerin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Faktoring şirketleri bir ücret karşılığında ödenmemiş faturalara bağlı fonların kilidini açabilir. Bu sayede işletmeniz müşterilerin ödemesini beklemeden para alır. Bu, faktoring kullanan işletmeler için nakit akışı yönetimini kolaylaştırır.

Faktoring sağlayıcılarının çoğu kredi kontrolünü de yönetecektir. Bu sayede işletmenin fatura ödemesi için müşterileri kovalaması gerekmediği anlamına gelir. Bu, yönetim zamanından çok fazla tasarruf sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir