İzmir’de Zeytin ve Zeytinyağı Sezonu Açıldı

Yazan:

İzmir’de Zeytin ve zeytinyağı 2022-2023 sezonu açılış töreni 8 Kasım Pazartesi günü Urla Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde gerçekleştirildi.

Sezonun açılışı İTB Toprak ve Çocuk Projesi kapsamında ilkokul öğrencilerinin zeytin hasadı ve zeytinyağı sıkımı ile başladı. Ardından İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli açılış konuşması yaptı. Kestelli açılış konuşmasında zeytin hayat ağacıdır,  çürüyüp gitse bile dibinden sürgün vererek yeniden dirilen bir ağaçtır, dedi.

Kestelli, sözlerini şöyle sürdürdü;

Zeytin Sezonu Açılış Etkinliğimize geldiğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum. Zeytin bu topraklarda hep bolluğun, bereketin sembolü oldu. Varlığıyla hayatımıza zenginlik kattı. Verdiği huzurla gölgesinde yaşayan herkese barışın yüceliğini anlattı.

Bugün büyük bir mutlulukla ifade etmek istiyorum ki 2022 yılı da “Anadolu topraklarında zeytinin altın çağı” olarak her zaman akıllarda kalacaktır. Açıkçası bu yıl doğa bize çok cömert davrandı. Aşırı sıcaklar, yeryüzündeki zeytin ağaçlarının yüzde 90’ına ev sahipliği yapan Akdeniz coğrafyasını kavururken Anadolu toprakları bundan etkilenmedi. Ağaçlarımız sağlıklı gelişti, dalları zeytinleri taşıyamaz hale geldi. Bunun neticesi olarak Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin koordinasyonunda yapılan 2022-2023 sezonu rekolte tahmin çalışmasına göre ülkemiz 421 bin ton zeytinyağı üretimi ile İspanya’dan sonra dünya ikinciliğine yükseldi. Sofralık zeytinde ise 735 bin ton üretimle İspanya ve Mısır’ı geride bırakarak dünya liderliğine terfi etti. Yine rekolte tahminlerine göre, 2022-2023 sezonunda zeytin üretimi toplamda 2 milyon 976 bin 654 ton olacak. Geçen sezona göre zeytin üretimindeki artış yüzde oranı yüzde 71’i bulacak. Zeytin üretiminin yüzde 75’i ise yağlığa ayrılacak.

Bu tablo bizleri şımartmamalı

Ünlü edebiyatçılarımızdan Necati Cumalı’nın dediği gibi: “Yetişkin bir aslanı, kaplanı uslandırıp adam etmek neyse, zeytinlik yetiştirmek de o… Yürek ister sebat ister bu iş.” Bu nedenle çalışmaya, sebatla üretmeye devam edelim. Ve sayıları 196 milyona ulaşan zeytin ağaçlarımıza çocuklarımız gibi bakalım. Bakalım ki onlar da bereketi ve bolluğuyla Anadolu insanına huzur, barış, mutluluk getirmeye devam etsin. Hatta daha da ciddiye alalım bu işi. Nazım Hikmet’in ölümsüz dizelerinde söylediği gibi: Yaşamak kadar ciddiye alalım.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...  BETAM: Gayrimenkul, altından sonra en karlı yatırım oldu
Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde gerçekleşen zeytin sezonu açışında öğrenciler de hasada katıldı. Müze Danışmanı Sibel Önbaş, bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.

İşimizi yaşamak kadar ciddiye alıyoruz

Borsa olarak hem zeytine hem de yaptığımız her işe, her projeye bu bakış açısıyla yaklaşıyoruz. İzmir Tarım Teknoloji Merkezi bu düşünce yapısının ürünüdür. Keza Ege Gastronomi Projesi böylesi bir inançtan doğmuştur. Borsa Vakfımız, yaptığımız işleri ölümsüz kılabilme arzumuzun bir sonucudur. Senin, benim, onun için değil, sadece borsamızın geleceği, üyelerimizin iyiliği için değil. Bu topraklara, insanımıza ve tüm insanlığa duyduğumuz sorumluluğun neticesidir attığımız bu küçük adımlar. Bu inanıştır bizi diri tutan ve daha büyük hedeflere koşturan. 131 yıllık tarihiyle köklü bir çınar olan İzmir Ticaret Borsası’na yakışan da budur.

Bu yol, bizim yolumuz

Toprak ve Çocuk Programımıza başladığımız ilk günün üzerinden tam altı yıl geçti. Farklı okullardan çocuklarımız ile pek çok etkinliği imza attık. İlk günden bugüne kadar program kapsamında 20 okul ile farklı etkinlikler gerçekleştirdik. Fabrika ziyaretleri, hasat etkinlikleri, tarla turları düzenledik. Karşıyaka Mavi Bahçe Alışveriş Merkezi’nde ilk öğretim öğrencilerine yönelik ve halka açık saksılara tohum ekimi etkinliğimiz oldu. İki kez doğa ve tarım temalı resim yarışması yaptık. Instagram üzerinden fotoğraf yarışmaları açtık. Tüm bu süreçte yaklaşık 2 bin 200 ilköğretim öğrencimize ulaştık. Covid-19 salgınının tüm dünyayı etkilemesi nedeni ile biz de etkinliklerimize zorunlu olarak ara vermiştik. Ancak salgın sürecinin etkisini kaybetmesiyle birlikte etkinliklerimizi yeniden başlattık. Bugünde sevgili çocuklarımız bizlerle. Az önce hep birlikte şahit olduğumuz gibi onların olduğu her ortam sevgiyle, umutla doluyor. Coğrafyamızın kadim ürünü zeytini tanımları, önemini anlamaları geleceğimiz için büyük önem taşıyor. Önümüzdeki günlerde de çocuklarımız ile yeni etkinliklerimize devam edeceğiz. Tarımı ve gıdayı, çevreye saygıyı, doğanın ve suyun önemini, adil ve güvenilir gıdanın farkındalığını çocuklarımıza en iyi şekilde anlatmaya hız kesmeden devam edeceğiz. Bir yandan tarlalara yeni fidanlar dikeceğiz, diğer yandan geleceğimizin teminatı olan fidanlarımıza; gözleri ışıl ışıl parlayan evlatlarımıza doğa sevgisini aşılayacağız. Bu yol, bizim yolumuz. Gururla, hep birlikte, tüm üyelerimizin emeği ve özverisiyle yürümeye devam edeceğiz. İyi ki varsınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...  Dünya markası Valvoline’e İzmir eli değiyor

Programda konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, zeytinin tarihinin binlerce yıl öncesine uzandığını belirtti.

Kentin neredeyse her metrekaresinde zeytin ve zeytinyağıyla karşılaşılabildiğini ifade eden Özen, “Zeytin, medeniyetin ve insanlığın var olduğu ilk dönemlerden beri bu toprakların sahibi. Bizden sonraki süreçte de bu toprakların sahibi ve bekçisi olmaya devam edecek.” dedi.

Toplantıda ayrıca İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Pınar Nacak, “Zeytin-Zeytinyağı Değer Zinciri Proje Sonuçları”, Balıkesir Üniversitesi Edremit MYO Zeytincilik Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Mücahit Kıvrak, “İklim Değişikliği ve Zeytincilik Üzerine Etkileri”, İzmir Ekonomi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğretim Üyesi Dr. Betül Öztürk ise “Gastronomi ve Zeytinyağı” konularında konuşma yaptılar..

Konuşmaların ardından zeytin söyleşileri ve zeytinyağı tadımı yapılarak Köstem Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi gezildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir