Kredi Başvurum Neden Reddedilir?

Yazan:

Kredi başvurusu yapan binlerce insanın aklında aynı soru işareti var. Kredi başvurum neden reddedildi? Bu noktada en önemli konuların finansal durumla doğru orantılı olduğu biliniyor. Fakat neyin bu durumu tetiklediğini veya bankaların bu değerlendirmeyi yaparken neyi baz aldığı merak konusu.

Tüm bankaların kredili ürün kullandırma prosedürünü bilmek neredeyse imkânsız. Genel hatlarıyla kredi verilen müşteriler ve kredisi onaylanmayan müşterilerin ortak paydalarına bakmak faydalı olabilir.

 

İlk olarak değinilmesi gereken konu kredi notudur. Hemen Findeks kredi notu öğrenme işlemiyle risk raporunuzu alabilirsiniz. Bu sizin finansal anlamda ne kadar düzenli bir yol izlediğinizi gösteren karnedir. Finansal açıdan karnenizi aldıktan sonra kafanızdaki birçok soru işareti ortadan kalkacaktır.

 

Halk arasında en çok rastlanan kredi reddedilme nedeni ise gelirdir. Geliriniz olsa bile bunu SGK dökümünüz ile kanıtlamanız istenir. Yani sigortasız çalışana kredi veren banka bulmak son derece güçtür.

 

  • Kredi Başvurusunun Türü

 

Kredi başvurusu yaparken konut kredisi, taşıt kredisi ve benzeri krediler teminat usulüyle ipotek ve benzeri kıstaslarla kullandırılır. İhtiyaç kredisi olarak bilinen tüketici kredileri ise herkes tarafından başvurulacak kredi seçenekleridir.

 

KOBİ kredisi gibi ticari kredi ürünlerine ise işyeri belgeleriyle başvurmanız zorunludur. Bunları bilerek hareket etmeniz sağlıklı bir kredi süreci yaşanmasına önayak olabilir.

 

  • Düzenli Gelir

 

Birçok kişinin sigorta primleri düzenli olarak yatıyor. Bu aşamada asgari ücretle çalışanlara da kredi çıkabilmektedir. Fakat sigortasız çalışan olarak 

yıllardır belli bir yerde çalışıyor olmanız bile bu durumu yakalayamamanıza sebep olabilir.

 

Yani gelir belgesi, bordro gibi gelirinizi belgelendiren detaylar gerekir. Eğer bunlar haricinde bir geliriniz var ise bunu belgelendirmeniz yeterli olacaktır. Örneğin tapu ve kira sözleşmesi ile kira gelirinizi burada düzenli gelir olarak göstermeniz mümkün.

 

  • Finansal Durumunuz

 

Finansal durumunuz kredi notu ile örtüşüyor. Kredi notu düşük olanlara kredi imkânı sunan çok az sayıda banka vardır. Burada da düşük olarak belirtilen notun 1.200 seviyesinde olduğunu söylemek gerekir.

 

Normal şartlarda 1.400’ün üzerinde onay alabileceğiniz kredili ürünler olduğunu bilmelisiniz. Aynı zamanda geçmişe dönüş ödeme alışkanlıkları, mevcut borç durumu ve gelir yetersizliği bu aşamada devreye giren kıstaslardır.

 

  • Kredi Notunun Önemi

 

Kredi notu birbirinden farklı puan biçimleriyle riskle özdeşleştirilen bir yapıyla sunulur. Örneğin aşağıdaki tabloya göre 1 ile 1.900 arasında bir puana sahip olursunuz.

 

  1. 1-699 Arası Kredi Notu: En Riskli

  2. 700-1.099 Arası Kredi Notu: Orta Riskli

  3. 1.100-1.499 Arası Kredi Notu: Az Riskli

  4. 1.500-1.699 Arası Kredi Notu: İyi

  5. 1.700-1.900 Arası Kredi Notu: Çok iyi

 

Bu tabloya göre 1.500 puana kadar son derece güç bir kredi süreci yaşamanız muhtemel. Özellikle az riskli olan 1.100 ile 1.499 kredi notu aralığında ise geliriniz olduğu takdirde kredi kullandıracak banka bulabilirsiniz. Bu tamamen gelirinize oranlı bir limitle aktif olacaktır.

 

  • Kredi Arayışı

 

Yeni kredi arayışı bilhassa Findeks kredi notu için olumsuz etkenlerden birisidir. Kesinlikle reddedilen kredi başvurusundan sonra tekrardan kredi başvurusu yapmamanız gerekiyor. Yine farklı kurumlardan kredi ve kredi kartı arayışlarınız devam ettiğinde Findeks kredi notu düşecektir.

 

Bu gibi durumlar sebebiyle kredi başvurusu reddedilebilir. Ayrıca Findeks risk raporu üzerinden son 5 yıla ait finansal geçmişiniz gözlemlenmektedir. Yasal takip olması durumunda 5 yıl kredi kullanamazsınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir