Kredi Notu Nasıl Oluşur? Hangi Faktörler Önemlidir?

Yazan:

Kredi notu bankalar ile çalışan kişilerin aşina oldukları bir kavram.

Bankalar ile çalışan kişilerin ödeme düzenleri ve kredili ürün kullanım yoğunluğu Kredi Kayıt Bürosu’nda not edilir. Aslında burada yalnızca kredili ürün ödemeleri baz alınmaz. Yani kredi notunu etkileyen pek çok faktör vardır. Bunlar,

  • Kredi ve kredili ürünlerin ödeme düzenleri,
  • Mevcutta var olan kredili ürünlerin miktarı,
  • Yeni yapılan ya da alınan krediler,
  • Ne sıklıkla kredili ürün kullanıldığı,
  • Diğer faktörler,

Bunların arasında en büyük paya sahip olan kıstas kredi ödeme düzenidir. Bu düzen yüzde 35 oranında kredi notunu etkilemektedir. Diğer bir önemli paya sahip olan kalem ise mevcutta var olan kredili ürünlerdir. Yani kredi kartı, krediler ve kredili mevduat hesapları bu kalemde incelenir. Kredi notuna etkisi ise yüzde 35 oranlarındadır. Yeni alınan krediler ise bu nota yüzde 11’lik bir etki eder. Kredi kullanım yoğunluğu ve başvuru sıklığı kredi notunu yüzde 10 oranlarında etkileyecektir. Yüzde 9 oranında da diğer faktörler bulunur. Aslında senet ile eşya almak ve faturalı hat kullanmak diğer faktörler arasında incelenebilmektedir. Dolayısıyla yüzde 70’lik kısımda ödeme düzeni ve mevcuttaki borçlar yer almaktadır. Bu nedenle büyük borç yükü altında olmak ya da ödeme düzensizliği yaşamak kredi notunu tek başına da düşürebilmektedir.

Kredi Notu Aralıkları Nedir?

Kredi notu 0 ile 1900 arasında oluşur. 0 kredi notuna sahip olan kişiler daha önce hiç kredili ürün kullanmamış kişilerdir. Bu kişilerin kredili ürün kullanma ihtimalleri vardır. 1 ile 699 arasında kredi notu olanların ödeme düzensizliği nedeni ile kredi notu düşmüştür. Dolayısıyla bu kişiler çok zor kredi kullanabilirler. 700 ile 1900 arasında kredi notu olanların her daim kredili ürün kullanma ihtimalleri bulunur. Burada son sözü bankalar söyleyecektir. Çünkü herhangi bir banka 700 kredi notuna sahip birine kredi verirken farklı bir banka direkt ret yanıtı verebilir. Genel olarak 1500 ile 1900 arasında bir kredi notuna sahip olan kişiler rahat kredi kullanabilirler.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir