Kripto Para Nedir? Kripto Para takibi İçin 3 Tüyo

Yazan:

Son yılların fenomeni ve neredeyse herkesin hakkında bir bilgisi olduğu kripto paralar, dev yatırım şirketlerinden, devlet bankalarına kadar büyük ve etkin kitlelerin dikkatini çekmiş bir durumda.

Büyük soru işaretleri ile anılan kripto para nedir? Kripto para takibi için tüyolar nelerdir? Birlikte inceleyelim

Kripto Para Nedir?

Kripto para; güvenliği sağlamak amacıyla kriptoloji bilimini kullanan, dijital ve sanal bir para birimidir. Kripto paralar matematik temelli2119 şifrelendirmeye sahiptir. Aslında banka kartlarında, sanal kartlarda veyahut sanal ortamda gerçekleştirilen her işlemde senelerdir bu paralar kullanıyoruz.

Bankaların kasalarından fiziksel olarak bir para çıkışı olmadan, sanal bir şekilde para harcıyorduk. Bir bakıma bu sistem ile kripto para sistemi benzerdir. Çünkü sadece sistemlerde rakamsal bir değişiklik meydana gelir.

Yeni nesil kripto paralar da bu mantık çerçevesindedir denilebilir. Dünyadaki diğer tüm para birimlerine nazaran sevilmesinin, talep görmesinin temel nedeni kripto paraların organik bir yapıya sahip olmasıdır. Herhangi bir hükümetin, merkezi otoritenin boyunduruğu altında değillerdir. Bu bağlamda kripto para birimleri güvenilirdir.

Finansal Piyasaları Neler Yönlendirir?

Bir varlığın fiyatı arz/talep dengesine göre şekillenir. En basit haliyle, diğer bir ifade ediliş şekli ile fiyatı alıcılar ve satıcılar belirler. Arz ve talep sonucunda ortaya bir piyasa çıkar. Finansal varlıkların değerini etkileyen başka faktörler de mevcuttur.

Ekonominin durumu gibi faktörler temel faktörler olarak etkili olabilir. Bunlara ek olarak, bir kripto paranın piyasa değeri gibi teknik faktörler de büyük bir paya sahiptir. Piyasa duyarlılığı ve güncel haberler dikkate alınması gereken göz ardı edilmemesi gereken etkenlerdir.

Bunlar dikkate alınması gereken faktörler iken bir varlığın gerçek anlamda fiyatını belirleyen etken arz ve talebin dengesidir.

Piyasa Trendi Nedir?

Piyasa trendi, varlığın fiyatının takip ettiği genel yön olarak ifade edilir. Boğa piyasası; fiyatın sürekli artış gösterdiği, devamlı bir yükseliş trendi anlamına gelir. Ayı piyasası ise fiyatın sürekli olarak düştüğü devamlı bir düşüşün trendi olarak ifade edilir. Trendin net bir yönde akışa sahip olmadığı konsoldasyonda durumlarında “yatay” hareketli piyasalar bulunur.

 

Piyasa trendinin; fiyatın her zaman için trendin yönünde bir harekette bulunmadığının altını çizmek gerekir. Uzun bir boğa piyasası içerisinde küçük ayı trendleri, tam tersi bir durumda ayı trendleri arasında küçük boğa trendleri görülebilir. Piyasa trendlerinin doğası budur. Her şey tamamen ilgilendiğiniz zaman aralığına dayandığı için aslında bu durum bir perspektif meselesidir. Unutmamak gerekir ki daha geniş zaman aralığında bulunan piyasa trendleri, kısa zaman aralığına sahip trendlere nazaran daha geçerlidir.

Piyasa trendlerinin dikkat çeken ilginç noktalarından biri ancak geçmişe yönelik olarak kesin bir şekilde belirlenebilmesidir. Geri dönüş yanlılığı diye bir kavramın varlığından haberdar mısınız? Bu kavram; kişilerin bir olay yaşanmadan önce bu olayı önceden tahmin ettiğine yönelik kendilerini ya da çevrelerini ikna etme yöntemidir. Geri dönüş yanlılığı piyasa trendlerini belirleme sürecinde, alım-satım kararlarında büyük bir etkiye sahiptir.

Piyasa Döngüsü

Piyasa döngüsü; farklı zamanlarda beliren bir formasyon veyahut bir trenddir. Daha geniş zaman aralıklarında piyasa döngüleri, daha kısa zaman aralığında oluşan piyasa döngülerine nazaran totalde daha güvenilirdir. Bilmek gerekir ki on yıllık bir veri grafiğini incelerken döngüler bulabileceğiniz gibi bir saatlik bir grafiğin analizi sonucunda da küçük piyasa döngüleri keşfedilebilir.

Sonuç

Kripto para evreni gittikçe gelişen bizleri içerisine alan bir evrendir. Bu evren herkese finansal özgürlük vaat eden bir dünyanın kapılarını açmaktadır. Fakat bu yolculukta kaybolmamak, zarara uğramamak adına doğru adımlar atılmalı, bilgi edinilmeli ve bu sayede özgürce hareket edilmelidir. Uzman analistlerin kripto para yorumlarını ve güncel kripto para haberlerini yakından takip etmek son derece önemlidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir