Mart ayı enflasyon değerlendirmesi!

Yazan:

art ayını tamamladığımızda TÜFE oranları karşımıza ilginç bir tablo çıkarttı. Mart ayında TÜFE oranı %0,99, Yİ-ÜFE ise %1,54 artış gösterdi. Yıllık tüketici enflasyon ise %10,23, yurt içi üretici fiyatlarında ise %14.28 artış göstererek rekor diyebileceğimiz göstergelere ulaştı.

Mart ayını tamamladığımızda TÜFE oranları karşımıza ilginç bir tablo çıkarttı. Mart ayında TÜFE oranı %0,99, Yİ-ÜFE ise %1,54 artış gösterdi. Yıllık tüketici enflasyon ise %10,23, yurt içi üretici fiyatlarında ise %14.28 artış göstererek rekor diyebileceğimiz göstergelere ulaştı.

Beklentilerimizin az üstünde gerçekleşen bu tablo, kimi ekonomistler yıllık bazda tek hane beklerken, kimi ekonomistler ise çift hanenin bulunabileceğini savunmuştu. QNB Finans Yatırım Baş Ekonomist Burak Kanlı, tek hane enflasyonun mümkün olduğunu öne sürmüştü. Kanlı, yaptığı açıklamalarda, enflasyonun yıllık bazda yatay kalacağını, çekirdek enflasyonun ise göstergelerde gerileme yaşayacağını ifade etmişti.

Bu göstergelere göre, enflasyon seviyesi yüksek kaldı, fiyat istikrarlı, faizler ve kur hala risk oluşturmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde bir çok ekonomist hala olumsuz düşünüyor. Talep kaynaklı enflasyonun yukarı değil, aşağı doğru rol oynayacağını söyleyen ekonomistler, bu yükselişi dengelemek için bir sonraki dönem olumsuz tablo çizilebilir şeklinde yorum yapıyorlar.

Yılın son bölümünde ise TEFE-TÜFE oranının 10-11 bandında süreceği şimdiden kendini belli etti. Ancak son dakika sürprizleri ile karşılaşabiliriz. Cumhurbaşkanımızın, yatırımcılar ile yaptığı her görüşme, her toplantı artı seviyesinde geri dönüşler alıyor.

Kanlı’ya göre, tek haneli enflasyonun mümkün olduğunu savunuyor, yıllık enflasyon oranlarını ise %9,5’luk seviyelerini aşmayacağını her oturumda savunuyor. TCMB, bu veriler ile alakalı tepkisini sert ortaya koyuyor, yapılan bir diğer açıklamaya göre ise, “Bu enflasyon verisi, mevcut duruşunu bozmadan %10-11 bandında tamamlayacak” şeklinde görüşü olan ekonomistler ise çoğunlukta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir