Para Biriktirmek İçin Etkili 5 Yöntem

Yazan:

Birikim yapmak oldukça zordur. Öyle ki çalışan herkes birikim yapması gerektiğinin farkında olmasına rağmen deyim yerindeyse ay sonunu zor getirmektedir. Geleceğe yönelik hayalleri ve hedefleri olan birçok kişi para biriktirememekten ve birikim yapamamaktan yakınmaktadır.

Para biriktirmek aslında birçok kişi için gerekli olan bir eylemdir. Birçok kişi para biriktiremediğinden dolayı yakınsa da aslında bu bireylerin kendi elindedir. Zira geliriniz asgari ücret de olabilir aylık 20.000 TL’de maaş kazanabilirsiniz. Birikim yapamıyorsanız iradenizin güçlü olmadığı kanısına varılabilir. Zira aylık çok küçük bir miktar parayı kumbaranıza atmanız bile birikim yapabilme disiplinine sahip olduğunuzu gösterecektir.

Kazancınızın miktarı ne olursa olsun para biriktirmek için başvurabileceğiniz etkili yöntemler bulunuyor. İşte denediğiniz takdirde birikim yapmanıza yardımcı olacak 5 para biriktirme yöntemi:

1)Kumbara

Her ne kadar oldukça basit gibi gözükse de para biriktirmek için hala en etkili yöntemlerden birisi olarak kumbara öne çıkmaktadır. Yaptığınız alışverişlerden aldığınız para üstü veya cebinizde kalmış olan bozukluklar kumbarada birikerek büyük meblağlara dönüşebilir. Bunun için iradeli olmalı ve kumbara tamamen dolmadan kesinlikle açmamalısınız. Eğer ekonomik olarak sıkıntı çekiyor ve kumbaranızı dolmadan açıyor ve hiç para biriktiremiyorsanız kendinize demir kumbara yaptırabilirsiniz. İnternet üzerinden ulaşabileceğiniz ve sanayilerde de rahatlıkla yaptırabileceğiniz demir kumbaraları açmak için yine yaptırdığınız yere götürmeniz gerekecektir. Böylece ekonomik anlamda sıkıntı çektiğinizde kumbaranızı açamaz ve para biriktirmeye zorluk yaşadığınız dönemlerde de devam edersiniz.

Eğer hiç para biriktiremiyorsanız ve hayatınızda daha önce kumbaranız olmadıysa ilk etapta küçük boyutta bir kumbara alabilir ve bu kumbarayı tamamen doldurduktan sonra daha büyük boyutlardaki kumbaralarda para biriktirebilirsiniz. Bu sizin motive olmanızı ve para biriktirmenizi sağlayacaktır. İlk etapta küçük kumbaralarla para biriktirerek para biriktirme motivasyonunuzu arttıracak daha sonra ise büyük boyuttaki kumbaralarla daha fazla miktarda para biriktirebileceksiniz.

2)Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)

Bu sistem uzun vadede para biriktirmenize ve devlet katkısından (%25) faydalanmanıza yardımcı olacaktır. Para biriktirme yöntemleri arasında en mantıklısı olarak gösterebileceğimiz bu sistem hem ekstra devlet katkısı ile daha fazla para biriktirebilmenize, hem de yüksek miktarda birikim yapmanıza olanak sağlayacaktır. Yani bireysel emeklilik sistemi ile oldukça yüksek miktarda para biriktirerek kendinize ev veya oldukça güzel bir araba alabilirsiniz.

Bireysel emeklilikte sistem sizin belirleyeceğiniz bir programa göre ilerlemektedir. Yani her ay maaşınızın %3’ünün otomatik olarak bireysel emeklilik sisteminize yatırılmasını isteyebiliyorsunuz. Böylece örneğin; aylık 100 TL bireysel emeklilik fonunuza yatırılırken %25 devlet katkısı ile bu para 125 TL oluyor. Sistemden emekli olduğunuz tarihte ayrılırsanız devlet katkısının tamamını alabiliyorsunuz ancak daha erken ayrılırsanız devlet katkısından yararlanma oranınız oldukça azalıyor.

BES sisteminde isterseniz paranızı toplu halde alabiliyorsunuz isterseniz de belirli bir zaman aylık maaş olarak paranın hesabınıza yatırılmasını sağlayabiliyorsunuz. Para biriktirme yollarından en garantisi ve en karlısı olan bireysel emeklilik sistemi ile kısa vadede olmasa da uzun vadede amaçlarınıza ulaşabilirsiniz. Üstelik %25 devlet katkısı ile birikiminiz %25 daha karlı olacaktır.

3)Giderler & Borçlar

Bu 2 etken para biriktirmenizin önündeki en önemli engellerdendir. Kredi kartı kullanıyorsanız veya kredi çektiyseniz yada etrafınıza borcunuz varsa para biriktirmeniz imkansızdır. Bu nedenle birikim yapabilmek için ilk etapta borçlarınızı ödemeli, daha sonra birikim yapmaya çalışmalısınız. Ayrıca bankaya borcunuz varsa ve bu borç miktarınız fazlaysa ödeyeceğiniz faiz miktarı da birikim yapmanıza engel olacaktır. Bu nedenle birikim yapmak istiyorsanız ilk etapta borçlarınızı ödeyin, daha sonra ise para biriktirmeye başlayın.

Harcamalarınız birikim yapacağınız tutarın azalmasına veya artmasına yol açacaktır. Ne kadar fazla para harcarsanız bütçeniz de o kadar sarsılacaktır ve birikim miktarınız da o oranda azalacaktır. Harcamalarınızı azaltmanız ve gereksi harcamalardan kaçınmanız, harcamalarınıza ayıracağınız parayı biriktirmenize yardımcı olacaktır. Böylece birikimleriniz daha hızlı bir şekilde artacak, hayalini kurduğunuz evinize, arabanıza veya yurt dışı tatilinize daha kısa sürede ulaşmanızı sağlayacaktır. İhtiyacınız olan bir ürünün daha uygun fiyatlı ve aynı özellikte olanını araştırmanız veya ürünü almak için indirim dönemini beklemeniz bile, para biriktirmenize yardımcı olacak etkenlerdir.

4)Yatırım Araçları

Altın, döviz ve yatırım fonları gibi yatırım araçları ile de para biriktirebilmeniz mümkündür. Banka hesabınızda nakit biriktirmeye çalıştığınızda bu parayı ihtiyaç halinde harcayabilirsiniz. Ancak döviz veya altın aldığınızda bunları bozdurup harcamanız direkt banka hesabınızdaki parayı harcamanızdan daha zordur. Ayrıca yatırım araçları ilerleyen zamanda değerlenebilmekte ve size katkı sağlayabilmektedir. Bu nedenle yatırım araçlarına yatırım yapmak para biriktirmeniz ve paranızın değerlenmesi için oldukça etkili bir yöntemdir.

Dilediğiniz yatırım aracını tercih ederek her ay birikimlerinizi bu yatırım aracı ile değerlendirebilirsiniz.

5)Ek Gelir Elde Edin

Eğer kazandığınız para kıt kanaat geçinmenize yetiyor ve para biriktirmenize imkân tanımıyorsa para biriktirmek için farklı yollar da deneyebilirsiniz. Kendi yeteneğinize göre kendinize bir ek iş bulabilir ve ek gelir elde edebilirsiniz. Bunun için internet üzerindeki iş ilanları sitelerini ve freelance iş platformlarını inceleyebilirsiniz.

Makale yazabilir, kendinize ilgi alanınızla içerikler paylaşabileceğiniz bir web site veya blog açabilir, logo ve banner tasarımı yapabilir veya diğer ek işlerle ilgilenerek ek gelir elde edebilirsiniz. Böylece ek gelir elde ettiğiniz parayı biriktirebilir ve hedeflerinize ulaşmak için çalışabilirsiniz.

Para biriktirmek için hangi yolu ve yöntemi tercih ederseniz edin disiplinli ve düzenli bir şekilde birikim yapmanız gerektiğini asla unutmayın. Eğer bir ay kumbaranıza para atar veya döviz alır diğer aylarda herhangi bir birikim yapmazsanız para biriktirmeniz oldukça zorlaşır. Burada dikkat etmeniz gereken olay birikimlerinizin sürekli ev düzenli bir şekilde olmasıdır. Disiplinli bir biçimde para biriktirebilir ve hedeflerinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir