Yeni araba alacakları hangi masraflar bekliyor?

Yazan:

Yeni bir araba almaya karar verdiyseniz hangi harcamaları yapacağınızı bilmek bütçenizi ayarlamanız açışından önemli. Aracınız için aylık ya da yıllık masraflarınızı bilmenizde fayda var. Üstelik bu masrafların bazılarının sabit olduğunu da unutmayın. Ödemelerin başında da araç muayenesi ve trafik sigortası geliyor. İşte sizi bekleyen diğer araç masrafları…

Kredi harcamaları sizi bekliyor

Otomobilinizi borca girerek alıyorsanız öncelikle aylık kredi harcamalarını hesaplamalısınız. Bankadan kredi çektiyseniz her ay düzenli bir ödemeyi bu harcamalar oluşturacak demek.

Güvenlik için otopark ücretini unutmayın

Özel bir otopark ile anlaşıp aracınızı ‘güvenli‘ bir ortamda muhafaza etmeniz gerekebilir. Aylık otopark ücretini harcama listenize ekleyin.

Akaryakıt masrafları belinizi bükebilir

Akaryakıt masrafları günlük olarak sizi zorlayabilir. Kilometre başına harcanan akaryakıtı hesaplayıp günlük gideri hesaplayabilirsiniz. Böylece aylık akaryakıt masrafı da belli olacaktır. Şehir içindeki aylık akaryakıt harcamalarına seyahatlerinizi de ekleyip yıllık akaryakıt giderinizi muhtemel olarak ortaya koyabilirsiniz.

Bakım ve temizliğini aksatmayın

Aracınızın düzenli olarak bakımlarını yapın. Güvenli bir sürüş için bakımlarını aksatmamalısınız. Can güvenliğin masraf çıkmasından daha önemli olmalı. Cam temizliği, cam suyunun kontrolünün yapılması her trafiğe çıkmadan önce yapmanız gerekenlerden. Ayna ve plakalardaki tozlar temizlenerek bakımı yapılmalı. Ayrıca yazın ve kışın bakımları ayrı ayrı ele alınmalı. Yani kış ve yaz lastikleri mutlaka değişmeli, günlük lastik kontrolü de uygulanmalı. Bakımlar, aracın ömrünü uzatır ve güvenliği sağlar.

Araç muayenesi çok önemli

Belirlenen kanunlara göre motorlu ve motorsuz taşıtların trafiğe çıkması için ‘Yeterli teknik donanımı var mı‘ sorusu için araç muayenesi zorunlu. Egzoz gazı ölçümünün ve iç ekipmanların kontrolünün yapıldığı bu muayenede mutlaka ilk yardım çantası, yangın söndürme cihazı, üçgen reflektör ve stepne bulunmalı. Ayrıca aracınızda zorunlu trafik sigortası poliçesinin olması da gerekiyor.

Motorlu Taşıt Vergisi zorunlu harcama

Otomobil sahipleri her yıl zorunlu olarak MTV yeni Motorlu Taşıt Vergisi ödüyor. Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitle ödenen MTV, her araç sahibinin yaptığı zorunlu bir harcama. MTV, otomobilinizin özelliklerine göre her yıl farklı tarifelerle hesaplanıyor ve aracın silindir hacmi ile üretim yılına göre fiyat farklılıkları oluyor.

Zorunlu Trafik Sigortası yapılmalı

Zorunlu hale getirilen trafik sigortası, trafik kazalarında kusurlu sürücünün diğer aracın zararlarını ve beden hasarlarında hastane masraflarını karşılanması demek. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan ve kusurlu olan sürücüler kaza olursa tüm masrafları kendisi karşılıyor.

ÖTV ödemeleri ekleniyor

ÖTV yani Özel Tüketim Vergisi, temel ihtiyaçların dışında kalan ve lüks tüketime giren, çevre kirliliği yaratan ve insan sağlığını olumsuz etkileyen ürünler için uygulanıyor. Bu vergiye otomobiller de dahil. Araba modeline ve özelliğine göre ÖTV de değişiyor.

Kasko mutlaka olmalı

Kasko, aracınızın başına gelecek çalınma, çalınmaya teşebbüs ya da yanma gibi bir durumda kalması ya da kaza sonucu oluşan hasarların güvence altına alınması için yapılan bir sigorta türü. Kasko aracın yılına ve modeline göre hesaplanıyor. Kişiselleştirilebilir bir sigorta türü olan kasko ile araca ek teminatlar da uygulanabiliyor.

İkinci el araç, ek masraflar demek…

İkinci el araç alırken ise mutlaka hatasız bir araç tespiti gerekiyor. Bu durumda aracı alırken karşınıza çıkacak olan masraflar ise şunlar oluyor:

Ekspertiz masrafı çıkabilir

Hatasız ya da en az hatası olan aracı bulmalısınız. Yoksa alım sonrası istemediğiniz masraflarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yüzden alım öncesinde aracı ekspertize götürmelisiniz.

Noter ücreti olacak

Aracınızı eksper kontrolünden sonra alacaksanız, noter gerekli olacak. Bu da noter ücreti demek.

Sigortaları yenilemeyi unutmayın

Aracınızı satın aldıktan sonra eski sürücünün 15 gün boyunca sigortası yeterli, ama 15 gün içerisinde aracınızı sigortalamalısınız. Genelde de aynı gün sigorta yapılıyor. Sigorta masrafı her sürücüye göre ayrı bir masraf demek, kasko yapmak ek masraf demek.

MTV Masrafı

İkinci el araçta da sıfır arabada olduğu gibi MTV masrafı olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir