Sicil Affı Nedir ?

Yazan:

2017 yılında gündeme gelen sicil affı yaklaşık 11 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Gerçek ve tüzel kişilerin yararlanabileceği bu af, daha önce kredili ürün gecikmesi nedeni ile kırmızı çizgiye düşmüş olan kişilere umut ışığı oldu.

Çek, senet ve kredi ödemeleri nedeni ile ortaya çıkan bu durumu yok etmek için tasarı TBMM görüşünden de geçti. Yasa yürürlüğe girdikten 6 ay içinde tüm borcunu ödeyen herkesin geçmiş dönem olumsuz kayıtları silinecek. Yani sicil affı kredi affı olmayacak ve borcunu 6 ay içinde ödeyen kişileri etkileyecek.

İcra Takibine Düşen Kişiler

Kredi borcu 90 günü aşan kişiler için bankalar icra daireleri yolu ile bu borçlarını tahsil etme yoluna gidiyor. Dolayısıyla kişinin bilgileri kara listeye alınıyor. Bu kişiler borçlarını ödeseler dahi 5 yıl boyunca herhangi bir kredili ürün kullanamıyor. Özellikle ev almak ve iş kurmak isteyen kişiler bu durumdan çok muzdarip. Çalışma kapsamında gerçek kişiler olduğu kadar tüzel kişiler de bulunuyor. İcra takibine girmiş olan gerçek ya da tüzel kişiler yasa yürürlüğe girdikten 6 ay içinde borçlarını öderler ise bu aftan yararlanabiliyor.

Başvuru Nasıl Yapılır?

Sicil affına ilişkin kanundan yararlanmak isteyen şirket ya da şahıslar borçlarının bulunduğu bankaya başvuru yapacaklar. Başvuru sonrası öncelikle yasal takibe düşen borç ödenir. Eğer kişinin bu borcu ödemeye maddi gücü bulunmuyor ise bankalar borç kapatma kredisi kullanıyor. Yapılandırma yapıldıktan 6 ay sonra kara liste kayıtları siliniyor.

Bankaları Bağlayıcı Bir Uygulama Değil

Sicil affı sonrası her şeyin düzene gireceği düşünülüyor olabilir. Ancak durum sanıldığı gibi işlemiyor. Çünkü bu af bankaları bağlayıcı bir özelliğe sahip değil. Yani bu aftan yararlanan kişilerin kredi kayıt bürosundaki olumsuz kayıtları temizlenecek. Ancak bankaların kendi içinde bulundurduğu kayıtlara dokunulmayacak. Yani bankalar kredi kayıt bürosunda bulunan kayıtlar ile ilerleyerek her müşteriye kredili ürün kullandırmayabilir. Kanunun bankalar kapsamında bağlayıcı bir özelliği bulunmuyor. Bu nedenle bankalar kendi içlerinde bulunan kayıtlar ile ilerlemeyi sürdürebilir. Bu nedenle daha önce çalışılmamış bankalara başvuru yapmak daha doğru bir adım olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir