Zambiya’dan 1.3 Milyon Konutluk Teklif

Yazan:

Türkiye’yi ziyaret eden Zambiya Başkan Yardımcısı Wina ile beraberindeki heyet, TMB’de düzenlenen ‘Türkiye – Zambiya İş Forumu’na katıldı. DEİK, TOBB, TİM, TürkMMMB ile Ticaret Bakanlığı yetkilileri ile Müteahhit ve Teknik Müşavir firma temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen forumda konuşan TMB Başkan Vekili Selim Bora, kıtanın ekonomik açıdan avantajlı noktasında konumlanışı ve kalkınma projelerini hayata geçirme çabasıyla Zambiya’nın Türk müteahhitlerinin son dönemde hedef pazarlarından olan Sahra Altı Afrika açılımında önem taşıdığını söyledi.

 

TMB merkez binasında düzenlenen Forumun açılışında konuşan Zambiya Başkan Yardımcısı Inonge Wina, iki ülke arasında ekonomik işbirliğinin geliştirilmesini önemsediklerini vurgularken, Türk müteahhitlik firmalarını başta konut projeleri olmak üzere kamu-özel işbirliği modeli (PPP) ile gerçekleştirilecek çeşitli alt ve üst yapı projelerine davet etti. Wina, Zambiya’da sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma amacıyla hem politik alanda hem de iş yapma ve yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla çeşitli adımlar attıklarını katılımcılarla paylaşarak, inşaatın yanı sıra başka sektörlerde de Türkiye ile işbirliğini arzu ettiklerini belirtti. 

 

Zambiya Kalkınma Ajansı Yatırımlar Direktörü Matongo Matamwandi tarafından yapılan sunumda ise, ülkede şu an 1.3 milyon konut açığı olduğu ve bu rakamın 2030 yılına kadar 3 milyona yükselmesinin beklendiği kaydedildi. Matamwandi, Zambiya’da özellikle tarıma dayalı sanayi tesisleri, demiryolları, turizm, sağlık ve eğitim tesisleri ile enerji, imalat, madencilik ve altyapının geliştirilmesine ihtiyaç duyduklarını söyledi. Matongo Matamwandi, bu çerçevede belli tutarın üstündeki yatırımlara kurumlar vergisi ile makine ve teçhizatta vergi teşviği ve diğer özel teşvikler sunduklarını aktardı.

 

TMB Başkan Vekili Selim Bora da Türk inşaat sektörünün 1990’lı yılların ortasında giriş yaptığı, son dönemde de hedef Pazarlarından biri olarak belirlediği Sahra Altı Afrika’da bugüne kadar 15.9 milyar ABD doları tutarında 294 proje üstlenirken, Zambiya’da henüz bir projelerinin söz konusu olmadığını belirtti. Bora ayrıca, Zambiya’nın kıtada ekonomik açıdan önemli bir merkez (hub) konumunda bulunduğunu, bu avantajının yanı sıra kalkınma projelerini hayata geçirmek için yatırımcılara cazip fırsatlar sunduğunu ifade etti. 

 

Forum açılış konuşmaları ve sunumların ardından katılımcı firmalar ile heyet arasında ikili temasların gerçekleştirilmesiyle sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir