Kat Mülkiyet Tapusu Nedir?

Yazan:

Kat mülkiyeti şu demektir; daha önce projesi belli olan bir arsa üzerinde inşa edilen, ortak alanlar, bağımsız yerler, eklentiler ve arsa payını ihtiva eden özel bir mülkiyet biçimidir. Bu sebepten dolayı, kat mülkiyetinde kendine özgü bir tapu senedi düzenlenmektedir.

Kanunlarda Yeri

Kanuna bakılacak olursa kat mülkiyeti, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda belirtilen şartların sağlanması ve buna mukabil tapu siciline tescil edilmesi ile doğan bir haktır. Kat mülkiyetinin olabilmesi için; inşaat ruhsatındaki, daha önce planlanan ve projesi onaylatılan şekliyle belirtilen tüm bölümlerin tamamlanmış olması; inşa edilen binada tekil kullanıma elverişli yapı kurulabilmesi, binanın yapı sınıfının uygun olması ve istenen belgelerin tapu ve kadastro müdürlüğüne sunulması zorunludur.

Kat İrtifakı ile Farkları

Kat irtifakı, kat mülkiyetinin başlangıcı sayılabilir. Kat irtifak tapusunun anlamı; fiilen ve resmiyet açısından bitmemiş bir yapıyı belirtir. Bu sebepten dolayı, ayrımı iyi yapmalı satın alacağınız tapunun, kat irtifakı mı yoksa kat mülkiyeti tapusu olduğuna dikkat etmeniz yarar sağlayacaktır.

Bu konuya önce kat irtifak tapusunun ne olduğu anlatmakla başlanması en doğrusu olur. Çünkü ev alacağınız zaman karşınıza çıkacak kat irtifak tapusu ve kat mülkiyet tapusu şeklinde farklı tapular var.

Öncelikle kat irtifak tapusu inşaat projesinde gördüğünüz ya da o arsa üzerine yapılacak olan ve sizin almayı düşündüğünüz daireye denk gelen hisse demektir. Örnek vermek gerekirse 1000 metrekare arsa üzerine 10 eşit daireden oluşan bir binada oturacaksınız. Sizin hissenize düşen arsayı daire sayısına böldüğünüzde 100 metrekare hisse kalıyor demektir. Kat irtifak tapusunda siz bu 100 metrekare yeri almış oluyorsunuz. Farklı bir ifade ile anlatmak gerekirse siz bu arsaya ortak oluyorsunuz demektir. Dairenizin yapılacağı binanın projesi belediyeye verildiği ve ruhsat aldığı için, tapu belgesinde dairenizin kat, kapı numarası vs de bulunuyor.

Oturum İzni Yani İskan

Proje belediyeden yapım ruhsatı alır ve sonrasında tamamlanırsa oturum izni yani iskan alır. İşte bu noktada kat mülkiyet tapusu devreye girebilir. Arsa hissesi olarak aldığınız yer bu noktada cins değişikliği yapılarak arsadan binaya dönüştürülür. Sonrasında da kat mülkiyet tapusu olarak belgelenir. Yukarıda örnek verdiğimiz 100 metrekare arsa artık 100 metrekare daire şekline dönüşmüş olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir