2018 Çek Tahsilatı

Yazan:

Çek vadesi geldiğinde tahsil edilmek üzere ileri vadede yazılmış bir alacaktır. Ticari hayatta sıklıkla kullanılan çelerin kanunen korunuyor olması gelişen ödeme yöntemlerinin olmasına rağmen hala sıklıkla kullanılmasını sağlamıştır.

Çek yazabilmek için ticari iş yaptığınızı ve bankanın sizden istediği diğer evrakları toplayarak hesabınız olan bankaya başvurmanız gerekiyor. Çekin geçerli olması içinse çekte gösterdiğiniz miktardaki paranın hesabınızda olmasıdır. Çek karnesi olarak da bilinen çek yaprakları bankalar ticari müşterilerine vermektedir. Belirli bir bedel ödenerek sahip olunan bu yapraklara dilediğiniz miktarı yazabilirsiniz.

Çek Vadesi

Vadesi gelmiş bir çek hesabınızda para bulunması durumunda anında ödenir. Ancak hesapta para yoksa banka az da olsa bir miktar ödeme yapmak zorundadır. Bu ödeme karşılığını sizden banka önceden ayırır. Eğer bankaya ait ödemeleriniz düzgünse ve ödemelerde bir sorun yaşamamışsanız bankaya bu parayı önceden bloke ettirmeme şansınız da olacaktır. diğer yandan vadesi gelmemiş çeklerin banka tarafından hiçbir şekilde ödenma gibi bir durumu olmaz. Çeki belirli bir vadesi olmayabilir. Banka çekin görüdüğü tarihten itibaren vadesi gelmiş sayılarak ödemesini yapmak durumundadır. Ancak ödeme yapmak için hesapta bakiye bulunmuyorsa banka müşterisini kara listeye alır. Karşılıksız çek denilen bu durum çek sahibi için oldukça sıkıntılı bir durumdur. Çek bankada yazılı olan şubeden tahsil edilir. Ancak diğer şubelerden veya başka bir bankadan alınmak istenirse süreç uzayabilir.

Çek Kırdırma

Çek kırdırma vadesi gelmemiş çekin acil olarak nakite sıkışılması durumunda çekin paraya çevrilmesi işlemidir. Bankalar, faktoring şirketler, kuyumcular, galericiler ve tanıdık esnaftan çeki bozdurabilirsiniz. Faktöring şirketler her türlü müşterinin çekini belirli bir komisyon karşılığında kırar. Bankalar ise yalnızca ticari hesabı bulunan müşterilerin vadesi gelmemiş çekini kırar. Tanıdık esnaf çevreniz varsa rica yoluyla çeki komisyonsuz olarak bozdurabilirsiniz. Ayrıca galerilerde ve kuyumcularda az bir komisyon karşılığında çeki kırdırabilirsiniz. Faktöring şirketler çeki kırarken yüksek komisyon alırlar. Sebebi bu işlem için vergi vermeleridir. Ancak kuyumcular ve galericiler bir gelir olarak göstermediğinden çek kırma işlemi için vergi ödemezler ve daha az bir komisyon alırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir