Kara Listedeyken Kredi Kartı Alınabilir Mi?

Yazan:

Her geçen gün artan ihtiyaçlardan dolayı hemen hemen herkes kredi kartı kullanmaktadır. Tabi ki kredi kartı için de bankalara başvuruda bulunuyoruz. Ancak her bankanın ve finans sektörünün belli başlı kuralları elbette bulunuyor.

Bu konuda hemen akla gelen sorulardan biri kara listede olan bir kişi kredi alabilir mi hususunda oluyor. Peki, bu kara liste nedir?

Kara Liste Nedir? Nasıl Kara Listeye Girilir?

Bildiğiniz üzere kredi kartı konusunda birçok bankadan yararlanabiliyoruz ve de her bankanın müşterisinin bağlı olduğu Kredi Kayıt Bürosu var. Burada bağlı olduğunuz banka önemli olmadan kişisel bilgileriniz ve kredi notlarınız tutulmaktadır. Banka kara listesine girmek çok kolay olmasa da kredi çektikten sonra taksitlerin birkaç ay ödenmemesi hali listeye girmenize yeterli bir sebep olabilir. Bununla beraber gecikmiş olan kredi kartı borçlarınızı da 90 gün içinde ödemez iseniz hem kara liste mağduru hem de idari ve yasal takibi yapılan kişiler arasında olabilirsiniz. Ayrıca siciliniz olumsuz olarak etkilenirse önünüzdeki 5 yıl içinde kredi almanız veya kredi kartı çıkartmanız biraz zor olabilmektedir. 5 yıl sonra siciliniz temizlenir ve başvurularınız kabul edilebilir. Tabi ki 5 yıl beklemeden borcunuzun tamamını kapatmak da sizin için bir artı olabilir.

Her Bankanın İşleyişi Aynı Mı?

Öncelikle kara listedeyken kredi çıkar mı sorusuna yanıt vermeden önce bazı kriterlere bakmamız gerekir. Ancak her bankanın çalışma politikası ve işleyişi aynı olmadığı için kriterler de değişkenlik gösterebilmektedir. Her ne kadar kredi veya kredi kartı vermek bankaya bağlı olsa da sicili bozuk olan birine neredeyse tüm bankalar kart ve kredi vermekten uzak kalmaktadır. Bankaların baktığı belli başlı kriterler şunlardır:

• Kredi Kayıt Bürosu kayıtlarındaki kredi notunuz ve risk durumunuz,

• Kredi başvurusu yapan kişinin gelir durumu,

• Çalıştığı yer,

• Eğitim durumu,

• İkamet edilen il ve ilçe,

• Medeni hal ve çocukların olup olmadığı,

• Daha önce bankalardan alınan kredi ve kredi kartı borçlarının ödeme planları ve ödeme planına gösterilen özen,

• Kefil olma durumunun olup olmadığı gibi durumlar tek tek incelenmektedir.

İpotekli Kredi Nedir?

Son zamanlarda bazı bankalar kara listedeki ve kredi sicili bozuk olan kişiler için yeni bir sistem başlatmıştır. Üzerine kayıtlı bulunan mal varlığını (evini ya da arabasını) ipotekli olarak gösteren kişilere ipotekli kredi adı altında kredi yardımı yapılabilmektedir. Aynı zamanda bankalardan aynı şekilde kredi kartı çıkarabilmek mümkün olabilmektedir. Dediğimiz gibi tüm bankalar uygulamadığı için bu kesinliği olan bir seçenek değildir. Kara listede bulunan kişilerin yine reddedilmesi olası bir seçenektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir