Blockchain Teknolojisii Nedir?

Yazan:

Blockchain, şifrelenmiş ağlar vasıtası ile bir dizi veriyi inceleyen veri tabanı olarak bilinmektedir. Blockchain bir şeye bağlı kalmadan incelemeler ve işlemler yapmayı kolaylaştırdığı gibi oldukça da güvenli olduğu onaylandı.Alıcı ve verici arasında kolay bir bağlantı kuruyor ve bu işin içindeki aracıları ortadan kaldırıyor.

Aracıları ortadan kaldırdığından dolayı bankalar hariç mevcut sistemler bu uygulamaya ters düşmektedir. Alıcı ile verici arasında güvenilir bir bağlantı kurduğu için şifrelenmiş bir ağ vasıtası ile bir dizi incelemek isteyen ya da bir dizi şifrelemek isteyen kişiler tarafından kullanılabilmektedir. Genel anlamı ile kişilerin internet ortamındaki işleri ve yazılımları için kullanılmaktadır. Bu nedenle de internet ve yazılım ortamlarında sıkça tercih edilmektedir. Yatırım yapmak isteyen kullanıcıların merak ettiği konulardan biri de blockchain teknolojisi nedir?

Blockchain aracıları ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle aracılıktan kâr eden kişiler bu sistemi desteklememektedir. Buna rağmen günümüzde Blockchain teknolojisinden faydalanmak isteyen pek çok oyuncu ve sistem bu tabana atılmış durumdadır. Bankalar ve bankalar gibi pek çok oyuncu da blockchain uygulamasını kullanmaktadır.

Blockchain tabanının internet ve yazılımları tamamen değiştirebilecek potansiyelde olduğunu düşünenler bulunmaktadır.

Blockchain Teknolojisi Nasıl Çalışmaktadır?

Kişilerin merak ettiği noktalardan biri de Blockchain teknolojisinin nasıl çalıştığıdır. Blockchain en genel anlamı ile şifrelenmiş yani kişiye özel olan ağ ve bilgileri bir sizi şeklinde incelemekte ve bu diziyi güvenli şekilde istenilen kişiye iletebilmektedir. Çalışma prensibinde alıcı bulunmamaktadır.

Blockchain özellikle bankaların kullanabileceği tabanlardan bir tanesidir. Hatta yapılan çalışmalar sonucunda bankaların Blockchain kullanması ile masraflarını en az on beş ya da yirmi milyon dolar azaltabileceği düşünülmektedir.

Blockchain ile Ne Yapılabilir?

Blockchain’in kullanılması için pek çok uygulama ve veri tabanı bulunmaktadır. Blockchain aracıyı reddederek alıcı ve verici arasındaki güvenli etkileşimi sağlamak konusunda uzman uygulamalardan bir tanesidir.  

Blockchain kişiler için güvenli bir etkileşim ortamı sunmayı vaat etmektedir. Yani aracı olmadan alıcı ve verici arasında bir diziyi incelemekte ve bu dizinin iletimini sağlamaktadır. Bu nedenle de kişilerin güvenli işlemleri için kullanılması tercih edilmektedir.

Bankalar için Blockchain uygulaması sıklıkla kullanılabilmektedir. Bankaların müşterileri ile yapabileceği işlemler bu formatta ilerlediği zaman iki taraf için de avantajlı durumda olmaktadır. Hem zamandan hem de paradan tasarruf ettirdiği için sıklıkla tercih edilmektedir.

Blockchain uygulaması bankaların yanı sıra kripto paralar için de kullanılabilmektedir. Son dönemlerde oldukça yaygın olan sanal paralar ve kişilerin bireysel yatırımları için tercih ettikleri kripto para yöntemlerinde de Blockchain kullanılmaktadır. Sanal ortamdaki kötü yazılımların önüne geçmek ve hem alıcıya hem de vericiye güvenli bir ortam sunmak açısından kullanılabilmektedir. Sanal paraların çalınma ihtimali ya da sanal cüzdanların anahtarlarının ele geçirilebilme ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle de kişiler Blockchain formatını kripto paralar ve sanal ortamda olan madencilik için de kullanabilmektedir.

Blockchainin Kısıtlamaları ve Eksikleri Nelerdir?

Henüz geliştirilmekte olan ve piyasaya yeni yeni sürülen Blockchain’in pek çok eksiği ve kısıtlaması bulunabilmektedir. En büyük eksiği Blockchain üzerinden yapılan işlemlerin geri alınamaması ya da izinin sürülememesidir. Bu pek çok suça yol açmaktadır.

Kripto para sistemi kişilerin kaybettikleri maddi hasarları karşılamaz. Çalınan sanal paraları geri getirmek için bir mekanizması yoktur.

Blockchain henüz tamamen yaygınlaşmadığı için alım ve satım işlemleri sırasında kişiler çeşitli zorluklar ile karşılaşmakta ve güvenilir bir ticaret yapamamaktadır. Bunun en önemli nedeni de kişilerin izi sürülemeyen bir veri tabanında mallarını kaybetme riskine karşı almak istememeleridir. Bu nedenle de Blockchain’in pek çok eksisi bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir