Dövizdeki Artış Devam Eder mi?

Yazan:

Döviz tarihinin rekorunu kırmaya devam ediyor. Doların 4 Euro’nun da 5 TL’yi geçmesi dövizdeki psikolojik sınırı alt üst etti. Bu yükseliş bazılarını memnun ederken bazılarını da elbette üzdü.Özellikle işinde kullandığı teçhizat ve malzemeleri döviz üzerinden satın alan esnaf, çiftçi, müteahhit dövizin hızlı artışından ciddi etkilendi.

Dövize yatırım yapan yatırımcılar ise bu yükselişten memnun. Ancak herkesin kafasında ortak bir soru oluştu. O da Dövizdeki artış devam eder mi? Aslında bu soru en başarılı yatırım danışmanlarının dahi aklını meşgul ediyor. Genel izlenim zaten Euro ve Dolar’da hızlı bir yükselişin gerçekleşeceğine yönelikti. Ancak bu denli bir artışın ardından beklenenler şu noktada çok kestirilememekte.

Çarpanı Yüksek Olacak

Bankalar ve finans kuruluşları geçtiğimiz aylarda Dolar’ın 4 Euro’nun da 5 TL’yi geçeceğini öngörmüştü. Bu öngörü nisan ayı içinde gerçekleşti. Özellikle Suriye meselesi nedeniyle ülkelerin birbirine girmesi bu artışı tetikledi ve bir gece faiz %14,75’leri buldu. Peki ama Dövizdeki artış devam eder mi? Sorusuna neden net bir yanıt alınamamakta? Aslında orta doğu sorunu devam ediyor olsa da gerilim hat safhada ve çatışmalar sürüyor. Bu noktada artışın devam edeceğini söylemek çok yanlış değil. Ancak hızlı bir artışın söz konusu olması için bir atak söz konusu olmalı. Tabi bunun olup olmayacağı da yalnızca siyasete bağlı kalınarak cevap verilebilecek bir konu değil. Ancak yıl sonunda dövize yatırım yapanların çarpan katsayısı sayesinde kar edeceği açık bir gerçek.

Döviz mi? Altın mı?

Ülke dövizde yaşanan hızlı ve güçlü artışı konuşurken altın piyasası da son yılların rekorunu kırdı. 290 TL’ye kadar ulaşan çeyrek altın Altın yatırımcılarını oldukça şaşırttı. Tabi hal böyle olunca da Dövizdeki artış devam eder mi? Sorusunu Döviz mi? Altın mı? Sorusu izledi. Bu noktada yatırımdan beklenen asıl amacın sorgulanmasında fayda bulunuyor. Her iki paritenin de yıl sonuna kadar yükselişini koruyacağı öngörülse de altın daha oynak bir çizelge ile karşımıza çıkıyor. Yani bu noktada dövize yatırım yapmak daha mantıklı bir adım gibi görünmekte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir